100 TEMEL ESER İÇİNDE YER ALMIYOR DİYE YASAK

 YAZAR VE YAYINCI EMEKLİ ÖĞRETMEN ÖMER AKŞAHAN&rsquoA MİLLİ EĞİTİM&rsquoDEN VİZE ÇIKMADI Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´nün,...

 YAZAR VE YAYINCI EMEKLİ ÖĞRETMEN ÖMER AKŞAHAN'A MİLLİ EĞİTİM'DEN VİZE ÇIKMADI

Ödemiş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´nün, eğitimci yazar, şair ve Tmolos Edebiyat dergisi sahibi ve genel yayın yönetmeni Ömer Akşahan'ın okullarda okuma-yazmanın önemi, yazarlık eğilimi olan gençlerin ürünlerini dergisinde değerlendirme amacıyla uzun yıllardır yapmakta olduğu edebiyat söyleşileri yapmasına izin vermediği bildirildi.

Ödemiş´te çeşitli dönemlerde yerel basınında köşe yazarlığı, editörlük de yapan Ömer Akşahan, milli eğitim müdürlüğünün kendisine getirdiği yasak kararının utanç verici olduğunu söyledi.

Türkiye'nin pek çok yerinde 15 yıldır herhangi bir karşılık beklemeksizin sürdürdüğü söyleşi maratonuna Ödemiş'te yasak getirilmesinin çağdışı olduğunu belirten Akşahan şunları söyledi:

'Eğitim ve yaşam tecrübelerimi yaşadığım ve uzun yıllar hizmet verdiğim Ödemiş'te sürdürmek amacıyla Ödemiş Kaymakamlığına verdiğim dilekçe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´nce kurulan bir komisyon tarafından ele alınmış. Yurtdışı da dhil olmak üzere yurt içinde abonelerine postalanan, Ödemiş'te de ücretsiz dağıtımı yapılan Tmolos Edebiyat dergisi ile son kitabım Söz Atlası'nın incelendiği ifade edilerek bana verilen yanıtta konunun Milli Eğitim müfredatına uygun olmadığı, okullarda ancak 100 temel eserle ilgili tanıtım toplantıları yapılabileceği gerekçesiyle söyleşi yapmamın uygun görülmediğini söylendi.'

Konuyla ilgili bilgi veren Ömer Akşahan şunları söyledi:  '1973 yılında Muş Lisesinde başladığım kutsal öğretmenlik uğraşımı Almanya'da tamamladığımda 27 yıllık meslek yaşantımı özel sektörde sürdürmek amacıyla 1999 yılında ayrıldım. O yıldan bugüne kadar hem asli görevlerimi hem de öğretmenlik misyonumu sağlığım elverdiği ölçüde sürdürmek amacıyla ilk, orta ve lise düzeyindeki öğrencilerle özellikle okuma-yazmanın önemi, hayatta başarılı olma yolları konusunda söyleşilerimi Hakkari'nin Yüksekova ilçesi de dhil olmak üzere birçok il ve ilçede sürdürdüm.

Yaşadığım kentteki kendi evlatlarımıza da bir yazar ve yayıncı olarak deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bu amaçla verdiğim dilekçenin onurla hizmet ettiğim kurum tarafından reddedilmenin şokunu henüz üzerimden atamadım. 'Mum dibine ışık vermez' atasözünü doğrulamak istercesine bana vize vermeyen milli eğitim yetkililerinin konuyu yeniden değerlendirmelerini bekliyorum. Eğitimcilik sadece okul duvarları arasında değildir. Okullarda yazar ve yayıncıların önünü kesmek okumanın önünü kesmek değil de nedir?'

 

BEŞ KİTABI VAR

Ödemiş'te 1990 yılında Ödemiş Efe dergisinin yayın yaşamına girmesinde öncülük yapan, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığınca Almanya'nın Bavyera eyaletinde öğretmen olarak görevlendirilen ve beş yıllık görevi sırasında Gemeinsam adlı Almanca dergiyi çıkaran Ömer Akşahan beş eser sahibi.

Başar Uçar

Bakmadan Geçme