Alparslan Türkeş'in Vefatının Üzerinden 28 Yıl Geçti
Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) kurucu lideri Alparslan Türkeş, vefatının 28. yılında anılıyor. Ülkücü hareketin 'Başbuğ'u olarak anılan Türkeş, Türk siyasetinde derin izler bıraktı.
Kıbrıs’tan Türkiye’ye Uzanan Bir Hayat
1917 yılında İngiliz işgali altındaki Kıbrıs’ta doğan Alparslan Türkeş, 1933 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye geldi. Kuleli Askeri Lisesi’nde eğitim aldıktan sonra 1938’de Harp Okulu’ndan mezun oldu.
Siyasete Girişi ve MHP’nin Kuruluşu
Askeri kariyerine veda ettikten sonra siyasete atılan Türkeş, 1963 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne (CKMP) katıldı ve 1965’te milletvekili seçildi. 1969 yılında Adana’da düzenlenen kongrede partinin ismi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi ve amblemi üç hilal oldu. Türkeş, genel başkanlığa seçilerek milliyetçi hareketin lideri konumuna geldi.
Koalisyon Hükümetlerinde Yer Aldı
1970’li yıllarda Türkiye’de siyasi istikrarsızlığın yaşandığı süreçte Türkeş, Süleyman Demirel ve Necmettin Erbakan ile birlikte Milliyetçi Cephe hükümetlerinde başbakan yardımcılığı görevini üstlendi.
12 Eylül Darbesi ve Siyasi Yasağı
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından MHP kapatıldı ve Alparslan Türkeş 4,5 yıl boyunca tutuklu kaldı. 1987’de gerçekleştirilen halk oylamasıyla siyasi yasağı kalktı. 1993 yılında, adı Milliyetçi Hareket Partisi olarak değiştirilen Milliyetçi Çalışma Partisi’nin başına geçti.
Son Yolculuğu
Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997’de 80 yaşında hayatını kaybetti. Soğuk ve karlı bir Ankara gününde düzenlenen cenaze törenine yüz binlerce kişi katıldı. Türkeş, Beştepe’deki anıt mezara defnedildi.
Bakmadan Geçme





