Almanya'da 'yabancılar'

'Seçim, seçmenlerin iradesini yansıtan bir sonuçtur.' İlk bakışta doğru gibi görünen bir cümle yazdım girişe. Hatta...

Haber

“Seçim, seçmenlerin iradesini yansıtan bir sonuçtur.”

İlk bakışta doğru gibi görünen bir cümle yazdım girişe.

Hatta doğrudur ve kağıt üzerinde de böyledir.

İrade, ‘Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü’ demektir. Örneğin ‘milli irade’, ulusal güç anlamında kullanılır: “Milli irade böyle istedi!”

Ama ‘milli irade’, tam olarak özgür müdür veya maddi kaynaklarla güdülmekte midir belli değildir.

Bir ülkedeki basın yayın organları, büyük ölçüde egemenlerin iradesi ile nemalandırılıyor ve güdülüyorsa o ülkedeki milli iradenin özgür olduğundan söz edemeyiz.

**

Almanya’da milli irade tecelli etmiş ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) en yüksek oyu almış. Bu seçimlerin Türkiye için başka bir önemi de var çünkü Federal Meclis’e çok sayıda Türkiye kökenli vekil seçilmiş.

Gazete haberlerine göre Almanya’da hafta sonu yapılan seçimin galibi, oyların yüzde 25.7’sini alan Sosyal Demokrat Parti (SPD) olurken 19 Türk kökenli vekil de Federal Meclis’e girme başarısını göstermiş.

Sol eğilimli Yeşiller Partisi’nden de Türkiye kökenli beş vekil, Federal Meclis’e girmiş.

Bunların dışında Sol Parti de yüzde 5 barajının altında kalmasına rağmen meclise girerek üç Türkiye kökenli vekil, Federal Meclis’e girmeyi başarmış.

Merkez sağ politikaları ile tanınan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokrat Parti’den (CDU) ise ancak bir vekil meclise girebilmiş.

**

Bu hep böyle olur zaten. Yani bir ülkenin azınlık temsilcileri, ancak sosyal demokrat partilerden veya daha soldaki partilerden meclise girebilirler. Kendi vatanlarında sağcı olan göçmenler de işçi olarak çalıştıkları gurbet ellerinde sol eğilimleri partileri desteklerler. Bu durum, en son Almanya’daki seçimlerle tescillenmiştir.

Çünkü sağ partiler yabancı düşmanlığı üzerinden oy devşirirler; ırkçılık yaparlar.

Avrupa’daki başta Müslümanlar olmak üzere diğer dinlere mensup yabancılar da Hıristiyan partileri değil de sol düşünceli partileri desteklerler çünkü kendi haklarına oralarda en iyi sol eğilimli partiler sahip çıkar.

**

Ama gelin görün ki ülkemizde kimi sosyal demokratlar, “Ülkemde mülteci istemiyorum” kampanyası yürütürler!

Evet göçmenler konusunda haddinden fazla yanlışlık vardır, burası doğrudur fakat bunun sorumlusu ‘göçmenlik’ değil, göçmenleri sınır içinde denetleyemeyen veya kendi istek ve amaçları doğrultusunda kullanmak isteyen siyasi iktidarlardır.

Bakmadan Geçme