Allende'yi anımsamak…

Afganistan'daki insanlık dramını anlamak için Afgan tarihini en ince ayrıntısına kadar bilmeye gerek yok. Bizim gençliğimizde...

Haber

Afganistan’daki insanlık dramını anlamak için Afgan tarihini en ince ayrıntısına kadar bilmeye gerek yok. Bizim gençliğimizde (1979) Sovyet işgali ile karşılaşan Afganistan, 30 yıl sonra da ABD tarafından işgal edildi. Zengin kaynaklara sahip olmayan Afganistan, bölgede nüfuz etkinliği nedeni ile Rusya, ABD ve Çin tarafından her zaman kontrol edilmek istendi.

Ülkenin bugün geldiği noktayı tahmin edebilmek için TV’lerdeki kaçış görüntülerini izlemek yeterli sanıyorum.

“Kim, neden, nereye ve kimden kaçıyor?” sorularının yanıtları Afganistan uzmanlarında…

Bir de neden komşu ülkelere değil de Türkiye’ye?

Kimimiz çok fazla, kimimiz belki biraz az… Ama ülke olarak hepimiz bu göç dalgası ile ilgiliyiz…

Ben, bu karışık göç dalgasında ne mülteci düşmanıyım ne de mülteciperverim…

Yani ne beyaz ne de siyah…

Gelinen noktada NATO birliklerinin geri çekilmesinin ardından başkent Kabil’i de ele geçiren Taliban, ülkede çatışmaların sona erdiğini ve savaşın bittiğini açıkladı. Belki kimileri de acıların sona erdiğini iddia edecek. Şimdi Afganisan’da neler olacak hep birlikte göreceğiz.

Ülkeden kaçanlar, elbette ki aynı düşünce yapısından insanlar değil.

En masumane bakış açısıyla savaştan kaçanlar, yeni baskı rejiminden kaçanlar ve ABD iş birlikçileri olarak sınıflandırabiliriz.

En trajik kaçış da Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin kaçışı. Taliban’ın Kabil’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ele geçirmesi öncesinde pazar günü ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Eşref Gani, yaptığı açıklamada kan dökülmesini önlemek için ülkeden ayrıldığını söylemiş. Ne var ne yok parasını da bavullara doldurup yanında götürmüş. Şimdi hayatını sinik bir insan olarak sürdürecek. Öldükten sonra da kaçak devlet başkanı olarak hatırlanacak.

**

Salvador Allende adını bilmiyorum kaç kişi hatırlar! Vikipedi, Salvador Allende hakkında şunları yazmış: “Salvador Allende Gossens, (1908 – 11 Eylül 1973), Şilili devlet adamı ve Latin Amerika’da serbest seçimle iktidara gelen ilk Marksist Devlet Başkanıdır. Göreve başladıktan üç yıl sonra askerler, başkanlığını sürdürdüğü sosyalist iktidarı bir darbe ile ortadan kaldırdı.”

Allende, başkanlık sarayına yapılan saldırılar sırasında elinde silahla darbecilere direnirken görüntülendi.

Bir de Şilili sanatçı Viktor Jara vardır… Gitar eşliğinde söylediği şarkılarında Şili halkına mücadele çağrısı yapar. ‘Venseremos / Kazanacağız’ şarkısı, Türkiye’de de geniş kesimler tarafından bilinir. Darbe sonrası onun da bir daha gitar çalmasın diye parmaklarının kesildiği söylenir.

“Fırtına yırtıyor sessizliği / Ufuktan bir güneş doğuyor / Gecekondulardan geliyor halk / Tüm Şili şarkılar söylüyor”

**

Basın yayında yazılıp çizilenlere bakılırsa Afganistan’da bundan söyle en katı şeriat yasaları uygulanacak… Şimdi olaylara biraz tersten bakıp şöyle bir soru sorabiliriz:

Türkiye’deki kaç şeriatçı, Afganistan’da yaşamak isteyecek?

Bakmadan Geçme