• Haberler
  • İzmir
  • Aliağa’da Damızlık Koyun Üretim Merkezi faaliyete geçti…

Aliağa’da Damızlık Koyun Üretim Merkezi faaliyete geçti…

Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Aliağa Belediyesi iş birliğiyle Aliağa’nın...

Tarım ve Orman Bakanlığı, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Aliağa Belediyesi iş birliğiyle Aliağa’nın Çoraklar Mahallesi’nde proje olarak planlanan ‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’ faaliyete geçti. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar ve Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal, Çoraklar Mahallesi’nde 41 bin 200 metrekarelik bir alanda inşa edilen 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olan ‘Damızlık Koyun Üretim Merkezi’ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Bu tesis, başlangıçta bölgedeki üreticilere destek sağlayacak ve uzun vadede Türkiye genelindeki damızlık koyun ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Tesisin bölge ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca, tesis küçükbaş hayvan üretiminde verimliliği ve kaliteyi artırarak bölgedeki koyun ırkının iyileştirilmesine ve hayvancılığın teşvik edilmesine yardımcı olacak.

Haber

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Aliağa’yı tarım ve hayvancılık alanında da en iyi noktalara getirmeyi hedefliyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığımız protokol çerçevesinde Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nin kurulması kararını aldık. İnşaat ve altyapı çalışmalarını tamamladığımız tesisimize merinos ve kıvırcık olmak üzere ilk damızlık koyun sevkiyatını gerçekleştirdik. Damızlık Koyun Üretim Merkezi ile bölgemize saf ırk koyunları kazandırmayı ve küçükbaş hayvan üretimini ve kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Şu anda Aliağa’da 40 bin civarında küçükbaş hayvan bulunuyor ve 5 yıl içinde bu sayıyı 80 bine çıkarmayı hedefliyoruz. İlçe tarım müdürlüğümüzle koordineli çalışarak mevcut hayvanları saf ırka dönüştürmek için ıslah çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Başkan Serkan Acar, Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nin bölgedeki üreticilere destek olacağını belirterek, “Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan veya uğraşmak isteyen üreticilere 3. doğumdan sonra 20 koyun ve 1 koçu ücretsiz olarak vereceğ

iz ve koyun üreticiliğini teşvik edeceğiz. Üreticiler, ücretsiz olarak verdiklerimiz karşılığında 3. doğumdan sonra 20 koyun ve 1 koçu bize geri ödeyecekler. Geri aldığımız koyunları da başka bir üreticiye vereceğiz. Bölgemizde koyun üreticiliğini geliştirmiş olacağız. Ayrıca, ilerleyen dönemlerde tesisimizde yeni ırkların bölgeye kazandırılması için bir laboratuvar kurmayı planlıyoruz. Bu projenin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımıza, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürümüze ve her zaman yanımızda olan Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürümüze teşekkür ediyorum. Damızlık Koyun Üretim Merkezi’miz Aliağa’ya, İzmir’e ve ülkemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mazlum Selim Aksakal ise, “Damızlık Koyun Üretim Merkezi’nde kaliteli damızlık üretimi yaparak öncelikle bölgemizdeki, Aliağa’daki üreticilere destek olmayı planlıyoruz. Aliağa, iklim şartları ve potansiyel olarak küçükbaş yetiştiriciliği için çok uygun bir bölge. Tesis sayesinde Aliağa’daki küçükbaş hayvan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Damızlık Koyun Üretim Merkezi’ndeki damızlık koyun sayısı belli bir noktaya ulaştıktan sonra koyunları Aliağa Belediyesi ile birlikte üreticilere dağıtacağız” şeklinde açıklama yaptı.

İHA

Bakmadan Geçme