ALÇAK GÖNÜLLÜLÜK
  Alçak gönüllülük, kişinin tevazu sahibi olmasıdır yani kendini övmeden her insan gibi aynı durumda olduğunu...
Alçak gönüllülük, kişinin tevazu sahibi olmasıdır yani kendini övmeden her insan gibi aynı durumda olduğunu bilmesidir. Alçak gönüllülük, kibirden uzak durur ve mütevazı bir kişiliğimizin oluşmasını sağlar.
Günümüzde herkes bu kadar bencil ve açgözlüyken, insanların birbirine olan bakışı fedakârlığı, mütevazılığı bir hayli azalmış durumda.
Birçok insanın zihniyetinde küçük dağları ben yarattım algısı oluşmuştur. Hatta geçmişten bugüne olan birçok savaşın nedeni arasında bu algı önemli bir sebep olarak gösterilir.
Alçak gönüllülük bulunduğumuz toplumda, bir ortamda saygının ve sevginin oluşmasını sağlar , bu erdemli ve anlayışlı bir kişiliği beraberinde getirir. Bunu “Ağaç meyvesi olunca başını aşağıya sağlar” atasözü ile açıklayabiliriz. Yani bilgi, anlayış ve erdemle donanmış kimselere alçak gönüllü deriz. Anlayış ve erdemin yanında da karşısındaki kişinin yapmış olduğu başarılarla ana yol göstermesi de büyük bir mütevazılık, alçak gönüllülüktür.
Çiçero ‘nun da dediği gibi “İnsan ne kadar yükselirse gönlü o kadar alçalmalıdır.” Alçak gönüllülük, insanlığın en nadide değerlerindendir.Toplumların iyi bir konuma gelmesinde büyük bir paya sahiptir. Ancak bu şekilde adaletin, erdemin, anlayışın, hoşgörünün olduğu bir dünyada barış içinde ve huzurlu yaşayabiliriz.
SILA NUR SINCI
226 / 11A