Aksaray’da Sebze Üreticisi, Tarımsal Hibelerle Üretimini 5 Kat Artırdı
Hasan Hüseyin Ulu, 30 yıldır Aksaray’da sebze üretimi yaptığını belirtti ve bölgenin sera üretimine uygun toprak...
Hasan Hüseyin Ulu, 30 yıldır Aksaray’da sebze üretimi yaptığını belirtti ve bölgenin sera üretimine uygun toprak ve iklim yapısına sahip olduğunu vurguladı. Kendi evlerinin yanında küçük bir alanda başladıkları sebze üretimini modern tarım teknikleriyle artırdıklarını ifade etti.
Ulu, Tarım ve Orman Bakanlığı ile KOP İdaresi’nin hibe projelerinden yararlanarak 5 bin metrekarelik seralar kurduklarını söyledi. Yılın 12 ayı üretim yapabildiklerini ve yaz sezonunda 10 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Salatalık, salkım domates ve çanak domates gibi ürünler yetiştirdiklerini söyleyen Ulu, kış aylarında ise ıspanak, yeşil soğan gibi sebzeleri ürettiklerini ifade etti. Üretim miktarlarının 20 tondan 100 tona ulaştığını ve pazar sorunlarının olmadığını dile getirdi.
Ulu, ürünlerinde kimyasal ilaç kullanmadıklarını ve seraların içine yerleştirdikleri bombus arılarıyla doğal tozlaşmayı sağladıklarını belirtti.
Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent Saklav, son yıllarda Aksaray’da örtü altı yetiştiriciliğinin artış gösterdiğini söyledi. Son beş yılda hibe seralarından faydalanan üretici sayısının 100’ü geçtiğini bildiren Saklav, tarımsal desteklerle birlikte üretim çeşitliliğinin arttığını ifade etti. Saklav, kapalı alanlarda yapılan üretimin hastalık ve zararlıları kontrol altına alarak üretim miktarını artırdığını ve çiftçilerin aile geçimini sağladığını belirtti. Amaçlarının bu hibeli seraların sayısını artırarak çiftçilerin kendi bölgelerinde geçimlerini sağlamak olduğunu vurguladı.
HABER MERKEZİ