• Haberler
  • Gündem
  • AKŞAM GEVREĞİ BULUŞMALARI'NIN BU HAFTAKİ KONUĞU MEHMET NURİ YALÇIN

AKŞAM GEVREĞİ BULUŞMALARI'NIN BU HAFTAKİ KONUĞU MEHMET NURİ YALÇIN

Ödemiş Öğretmenevinde her hafta salı günleri gerçekleşen Akşam Gevreği Buluşmalarının konuğu Kore Gazisi Mehmet Nuri Yalçın...

Ödemiş Öğretmenevinde her hafta salı günleri gerçekleşen Akşam Gevreği Buluşmalarının konuğu Kore Gazisi Mehmet Nuri Yalçın oldu.

Moderatörlüğünü Ödemiş Öğretmenevi Müdürü Mahmut Altay’ın yürüttüğü Akşam Gevreği Buluşmalarına konuk olan Mehmet Nuri Yalçın anılarını şöyle aktardı:

Edremit’te Alay Komutanı eratı topladı. Biraz konuştu; Arkadaşlar, Kore’ye gidecek olanlar 3 adım ileri marş, dedi. Herkes gitti tabi, Kayaköy’ den Ahmet Doğan diye bir arkadaş vardı, komutanım dedi benim gözlerim biraz sorunlu dedi, Albay gözünün birini kapattırdı bak bakalım görüyor musun dedi, görüyorum deyince yürü o zaman dedi. Çanakkale’den Ankara’ya geldik, Ankara’ya Amerika’dan bir adam gelmiş. Bize eğitim verdi Amerikalı. Seçilen askerler Ankara’ya geldi, orada eğitim aldı. Ödemiş’ten de çok seçilen asker oldu. Benim defterlerimde isimleri yazılı; bizim köyden, Seyrekli köyünden, her köyden vardı. Seçildiğimize sevindik tabii ki. Kim olsa sevinirdi, ölmek var dönmek yok, askerlik demek iri olmak diri olmak demek. Ondan sonra bizi İskenderun Belen Yaylası’na götürdüler. Bir sıcak var deme gitsin. İskenderun’dan gemiye bindik 23 gün 23 gece Süveyş kanalından geçerek gittik. Gemide giderken kumanya kutularına ateş ettirdiler bize, talim yaptık. Başımızdaki komutanların hepsi Amerikan’dı. İskenderun’dan çıktık başımız selamet, anneler babalar evlatlarınız Güzel Allah’ıma emanet. Pusan’ a vardık 5-10 gün sonra… Bizi Kumkale diye bir yere götürdüler ama nasıl kum, sanki elenmiş gibi. Amerikalıların yaptırdığı tulumları giydik ve o gece uyuduk, o gece bir çatırtı koptu bir daha hiç kimse tulumları giyip uyuyamadı. Amerikalı bir komutanımız vardı Gambi. Bir cipi vardı gıcır gıcırdı. 4 tane de tankımız vardı. Yollar çok bozuktu tanklar gidemiyordu. Yollar ceset doluydu. Askerler yiyecek bir şey bulamamıştı. Bir darı tarlasına girdiler, kurumuş darıları yediler. Bir gün un geldi, dediler bunu becerecek biri var mı, çaydan su aldılar onu hamur yaptılar, bidon kapaklarının üzerinde pişirdiler, yarı çiğ yarı pişmiş yedik. Bazen çatışma oluyor komutan diyor ki kimse ateş etmesin, çünkü az mermi kullanılsın istiyor. Ama bir gün bir sabah bir sis oldu, göz gözü görmedi, kim kimi vurdu belli olmadı. Ödemişli bir Hayrettin Çavuş vardı, tam 3 yıl esir kaldı. Ben Kore’den döndüm, geldim tütün tarlasında çalışıyorum. Bana dediler biri geldi koştum baktım Hayrettin Çavuş, tam 3 yıl sonra çıka geldi üzerinde bayraklarla.

Kore’de bazılarımızın para sıkıntısı oluyordu, komutan dedi arkadaşlar parası olanlar olmayanlarla paylaşsın.

Ödemiş Öğretmenevinde yapılan söyleşide tüm şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu yapılarak ve dualar okunarak Akşam Gevreği Buluşması sona erdi.

Özcan Çetin

 

Bakmadan Geçme