AKP’de yerel seçim hazırlıkları devam ediyor

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan zaferle çıkan, ancak genel seçimlerde oy kaybı yaşayan AKP’de benzer bir oy...

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan zaferle çıkan, ancak genel seçimlerde oy kaybı yaşayan AKP’de benzer bir oy gerilemesinin önüne geçmek hedefiyle yerel seçim çalışmaları sürüyor. Yerel seçim stratejisinin belirlenmesi için oluşturulan komisyon her hafta toplantılar düzenliyor, bazı toplantılara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. Partide öncelikli olarak mevcut AKP’li belediyelere dair eğilim yoklamalarının yapılması bekleniyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler için aday yoklamaları ise Kasım ayında başlayacak.

14 Mayıs’taki genel seçimlerde yüzde 6,9’luk oy kaybı yaşayan AKP’de muhalefetteki “dağınık görüntü” ve “karışıklıkların” da etkisiyle yerel seçim çalışmalarının daha “moralli” sürdüğü belirtiliyor. Ekonomideki krizin iyileşme yolunda savunan AKP’li kurmaylara göre önümüzdeki Mart ayına kadar daha iyi noktaya gelinecek.

Kasım ayında adayların başvuruları alınacak

AKP’nin 15’i büyükşehir olmak üzere toplam 39 il belediyesi bulunuyor. İlçe ve beldeler dahil edildiğinde toplam AKP’li belediye sayısı 742. Geriye kalan 647 belediye ise diğer partilerde.

Parti kongresinin yapılmasının beklendiği Ekim ayının ilk haftasına dek AKP’li il ve ilçe belediyeleri ile ilgili bir halk anketi yapacak “başkanlardan memnun olup olmadığı” sorulması planlanıyor. Bölge milletvekilleri de bu konuda çalışma yapmaları için görevlendirildi. Kongrenin ardından kendi yönetimindeki belediyeler ile ilgili çalışmaların tamamlamayı hedefleyen AKP’de Kasım ayında adayların başvuruları alınacak. Yine aynı ay başvurulara paralel olarak diğer parti yönetimindeki il ve ilçe belediyeleri için eğilim yoklamaları ve anketler başlayacak. 15 büyükşehir için ise daha geniş bir anket çalışması planlanıyor. İstanbul’un 39 ilçesi için de yine diğer illerden daha detaylı bir profil araştırması ve anket çalışması yapılacak.

Tüm bu süreçlerin tamamlanmasının ardından Aralık ayının son haftasında düzenlenecek bir toplantı ile adayların kamuoyuna ilan edilmesi bekleniyor. İstanbul Büyükşehir ve ilçeleri için de Ocak ayının ilk haftası ayrı bir tanıtım toplantısının planlandığı kaydediliyor.

İstanbul kritik nokta

AKP’deki yerel seçim çalışmalarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), diğer 80 ilden farklı şekilde değerlendiriliyor. Kendisi de geçmişte İBB Başkanlığı yapmış olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’a her zaman ayrı bir önem verdiği biliniyor. Parti içinde 2019’daki son yerel seçimlerde İstanbul Belediyesi’nin CHP’ye geçmesinin yarattığı sıkıntılar hâlâ giderilebilmiş değil. Bu nedenle İstanbul’u tekrar kazanma hedefi için kapsamlı bir strateji uygulanacak. İstanbul, yeni dönemde daha da artması planlanan kentsel dönüşüm projeleri, yeni yatırımlar ve Kanal İstanbul projesi başta olmak üzere önemli bir “rant” alanı. Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarının merkezi konumundaki kent, aynı zamanda Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme