• Haberler
  • AKIN: TOPLULAŞTIRMA PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK

AKIN: TOPLULAŞTIRMA PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK

TOPLULAŞTIRMANIN İLK TAPU TÖRENİ TÜRKÖNÜ MAHALLESİNDE YAPILDI AKIN: TOPLULAŞTIRMA PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK Badem: &ldquoİnce uzun bir...

TOPLULAŞTIRMANIN İLK TAPU TÖRENİ TÜRKÖNÜ MAHALLESİNDE YAPILDI

AKIN: TOPLULAŞTIRMA PROJESİ TÜRKİYEYE ÖRNEK

Badem: “İnce uzun bir yolun sonuna yaklaştık”

Devlet Su İşleri (DSİ) 2.Bölge Müdürlüğü tarafından Ödemiş’te yürütülen toplulaştırma çalışmalarında ilk toplu tapu töreni Türkönü Mahallesinde düzenlendi. 200 vatandaş yeni tapularına sahip oldu.

Düzenlenen toplu tapu törenine Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, DSİ 2.Bölge Müdürü Yardımcısı Zafer Akın, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Çankaya, İlçe Tapu ve Kadastro Müdürü Ethem Yalçın, Türkönü Mahalle Muhtarı Ümit Bacak, daire amirleri, oda ve dernek başkanları ve mahalle sakinleri katıldı.

Program Türkiye Cumhuriyet’inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından programın açılış konuşmasını DSİ 2.Bölge Müdürü Yardımcısı Zafer Akın yaptı.

Projenin İzmir’deki en büyük projelerden olduğunu ve Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Zafer Akın şunları ifade etti:

“Beydağ Barajı’nın tamamlanmasıyla başlayan toplulaştırma çalışmalarımızda bugün önemli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Bu projede 537 km boru döşeniyor. Türkönü Mahallemizde 297 hektar yani 2970 dekarlık alan projeye dâhil oldu. İşleyiş olarak Türkönü Mahallesi önem arz ediyor. Genelde sulama projelerinde üreticimizin ürün ekmesi, tesislerin olması gibi sorunlar da yaşanıyor. Bilindiği gibi 2009 yılında Beydağ Barajının su tutmasıyla artık suyumuz da hazırdı.

 

“TOPLULAŞTIRMA İLE ZİRATTÇILIK MODERNLEŞECEK”

Toplulaştırma ile ziraatçılık daha modern hale geliyor ve daha ekonomik sulama imkânına dönüşüyor. Bu proje tüm Türkiye’ye örnek bir projedir. Tamamı kapalı ve basınçlı su sistemimiz burada hizmet veriyor. Ayrıca parsellerin ulaşımında 12 km yeni yol yapılmıştır. Parsellerimiz en iyi ve düzgün şekilde tescil edildi. Buna göre 264 parsel sayımız 203 adede dönüştü. Metrekare olarak konuşmak gerekirse 11.250 metrekare alan 14.631 metrekareye çıkmış oldu. Ortak katılım payı olarak vatandaşlarımızdan sadece %3,1 kesinti yapıldı. Alan içerisinde sabit tesis 125 adet iken %123,11 nokta kalarak toplulaştırma başarısı da yakalamış olduk. Bugün de tapusunu alacak olan vatandaşlarımıza, Türkönü Mahallemize ve Ödemiş’e hayırlı uğurlu olsun.”

 

“BİZ DERDİMİZİ İYİ ANLATTIK”

İnce uzun bir yolun sonuna yaklaşıldığını söyleyen Belediye Başkanı Mahmut Badem ise şunları ifade etti: “Bugün ince uzun bir yolun sonuna gelmiş bulunuyoruz. 1950’lerde başlayan ve 1994’lü yıllarda sadece belli bir noktada olan Beydağ Barajımızı bizim dönemimizde şu anki Cumhurbaşkanımız dönemin başbakanına birebir anlatmıştık. Başbakanımız o günlerde %80 projesi tamam olan projeleri tamamlayacağız demişti. Biz derdimizi iyi anlattık, DSİ bölge müdürlerimizle, muhtarlarımızla, vatandaşlarımızla gittik geldik ve başbakanımızın direk talimatıyla çalışmalar başladı.

 

“GAP’TAKİ ATATÜRK BARAJI NEYSE, BEYDAĞ BARAJI DA ODUR”

Bugün GAP’taki Atatürk Barajı neyse buradaki Beydağ Barajı da odur. Beydağ’dan Selçuk’a kadar uzanan dev bir projedir. Küçükmenderes’in önemli bölümünü teşkil eden Ödemiş’te üreticilerimiz Manisa, Aydın ovalarındaki üreticilerimizden 10 misli harcama yaparak üretim yapıyordu. Bugün Balabanlı, Kazanlı altlarına kadar giden baraj sulaması projesi sayesinde üreticimizin gideri dikkate değer derecede düştü ve yüzler gülmeye başladı. Bundan sonra da yüzler gülmeye devam edecek.

 

“BADEMLİ SU TUTTU, AKTAŞ VE RAHMANLAR’DA ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR”

Ayrıca bugüne kadar dere içinden ya da dere yatağından ulaşılabilinen tarlalarımıza artık hız yapacak derece de olan yollarımızla ulaşılıyor. Projeden 19 bin 800 hektar alan yararlanacak. Beydağ Barajımızın devamında Bademli Göleti su tuttu, Aktaş ve Rahmanlı barajlarımızın yapımı tüm hızıyla devam ediyor. 2019 yıllarına gelindiğinde birçok alanımız sulanmış olacak. Ovamız için büyük iş yaptık. Bugüne kadar başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, başbakanlarımıza, bakanlarımıza, bürokratlarımıza ve teknik ekiplere teşekkür ediyorum.”

 

“SIKINTI ÇEKİLMEDEN RAHATA ERİŞİLEMİYOR”

Toplulaştırmanın güzelliğini Söke ovasında yaşadığını söyleyen Kaymakam Celil Ateşoğlu ise, sıkıntılar yaşanmadan rahata erişilemeyeceğini söyledi.

Ateşoğlu şunları ifade etti: “2014’te Ödemiş Kaymakamı olarak göreve başladığımda önüme gelen Beydağ Barajı sulama ve toplulaştırma projesinin bölge için ne kadar önemli olduğunu anladım. Daha önce de çok büyük bir ovaya sahip olan Aydın’ın Söke ilçesinde kaymakamlık yapmıştım. Söke’de de toplulaştırma çalışmalarını yürütmüştük. Bu çalışmalarda sıkıntılar çok fazla oluyor ancak sıkıntı çekilmeden de rahata erişilemiyor. Söke’de toplulaştırmadan sonra toplulaştırmanın güzelliğini görmüştüm. Ödemiş’te tek sorun 1994’lü yıllarda planlanan projelerin çok geç hayata geçmesinden de kaynaklanmış. İlk göreve başladığımda her gün değişik köylerden vatandaşlarımız yeni kaymakam gelmiş derdimizi ona da anlatalım diyerek makama geliyor, benim tarlamı aldılar, benim tapumu aldılar, toplulaştırma oluyor şikâyetleri vardı.

 

“6-7 MAHALLEMİZDE ÇALIŞMALAR BİTTİ”

“Ancak bu proje bölgemizin zararına değil faydasınadır. 27 mahallede sürdürülüyor. Şuan 6-7 mahallemizde bu iş bitti. Ödemiş’e baktığımızda tarımsal faaliyet çok yüksek ancak hala vahşi sulamayla ve babadan, deden kalma yöntemlerle tarımsal faaliyet yapılıyor. Yeni yeni damlama sulama gibi modern sistemler gelişiyor. Bu proje ile modern tarım da başlayacaktır. Bugün yeni sistem üzerinden 200 vatandaşımız yeni tapularını alacaklar, hayırlı uğurlu olsun.”

Konuşmaların ardından başta Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem ve DSİ 2.Bölge Müdürü Zafer Akın olmak üzere protokol üyeleri sembolik olarak 11 vatandaşa tapularını takdim etti.

Program Ödemiş Belediyesi’nin lokma ve tavuklu pilav ikramının ardından sona erdi.

Kerem Karamanlıoğlu

 

Bakmadan Geçme