• Haberler
  • Genel
  • AİHM, Türkiye’yi ‘insan hakları ihlalinde bulunmaktan’ mahkum etti

AİHM, Türkiye’yi ‘insan hakları ihlalinde bulunmaktan’ mahkum etti

Muhammed Ali Al isimli bir kişi, 2013 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesinde askerliğini yaptığı sırada intihar etmiş,...

Muhammed Ali Al isimli bir kişi, 2013 yılında Şırnak’ın Uludere ilçesinde askerliğini yaptığı sırada intihar etmiş, Al’ın annesi Ejder Al, konu ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ejder Al, oğlunun psikolojik sorunları olmadığını belirtmiş, olayın bir cinayet olabileceğini söyleyerek askeri mahkemeye başvurmuştu.

Askeri mahkeme, askeri savcılığın Al’ın kendi silahıyla başına ateş etmek suretiyle intihar ettiğine dair mütalaasını kabul etmiş, olay ile ilgili soruşturma yapılmaksızın takipsizlik kararı vermişti.

Ejder Al, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun 2019 yılında sonuçsuz kalmasından sonra 2020’de Avrupa insan Hakları Mahkemesi’ne başvurmuştu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetti.

AİHM’in hükmüne göre Türkiye, askerin intiharı ile ilgili olarak etkili bir soruşturma yürütmeyerek yaşam hakları ile ilgili 2. maddeyi ihlal etti. Türkiye, Ejder Al’a mahkeme masrafları ile beraber 27.000 maddi tazminat ödeyecek.

haber merkezi

Bakmadan Geçme