• Haberler
  • Ahmet Kocaağa’dan üreticilere çifte müjde

Ahmet Kocaağa’dan üreticilere çifte müjde

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, süt üreticilerine müjdeli haberi Küçük Menderes Gazetesi...

İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa, süt üreticilerine müjdeli haberi Küçük Menderes Gazetesi aracılığıyla verdi. Buna göre Kocaağa, Ödemiş’te sütün litresini artık 2 lira 30 kuruştan değil, 2 lira 42 kuruşa alacaklarının altını çizdi.

Kocaağa, “Müjdeli haber derken yeterli mi? Değil ama üreticilerimize bir nebze olsun katkı sağlamak istedik. Süt üreticilerimiz mağdur olmasın diye birlik olarak fedakarlık yaptık ve sütü alacağımız fiyatı 2 lira 42 kuruşa çıkarttık. Daha önce üreticilerimizden sütü 2 lira 30 kuruşa alıyorduk. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli sağ olsun 40 kuruşluk bir prim verdi ancak bu da yeterli değil. Biz, sütte fiyatı biraz daha fazla bekliyorduk. Konsey, yıl başından sonra yeniden toplanıp yeni bir karar alıncaya kadar üreticimize bir nebze olsun destek verelim dedik.

Kasım’ın 15’inden bu yana üreticimize 2 lira 42 kuruş ödemeye başladık. Bunun akabinde Toprak Mahsulleri Ofisi’ne dört bin ton arpa için müracaat ettik ancak çok talep olması nedeniyle dilimi ufalttılar. 408 ton arpamız geliyor. Onu da burada bir yem fabrikasına vereceğiz. Onlar da sadece işçilik maliyeti koyarak bize arpa flakes olarak geri verecek. Biz de bunu üreticimize ucuz olarak sunacağız. Güçlerimizi zorluyoruz, Ankara’dan destek de alıyoruz. En önemlisi ise halktan destek alıyoruz” dedi.

“Bu süreci lehimize çevirdik”

Kocaağa, “Yine Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla darıdan olan darı flakes yemini almayı da düşünüyoruz. Eğer arpanın gelişi devam ederse onu da ilave edeceğiz. Biz, dört sene önce kongreyle geldik. Kongre tekrar ne zaman olur kestirmek mümkün değil ancak alınan aidatlar, o zaman için süt ucuz olduğundan fiyat olarak yüksekti. Biz, kongrede alacağımız kararlarla aidatları da düşüreceğiz.

Takdir edersiniz ki üç bakan değişti. Her gelen bakan, farklı bir şeyler yaptı. Önce ‘Küpeyi biz takacağız’ dediler fakat devletin çoğu yere yetişemediğini gördük. Sonra bakanımızla bu konuyu görüşerek görev taksimi istedik. Dedik ki, ‘Vatandaş, bu şekilde giderse buzağı desteği alamayacak. Çok da atlamalar oluyor. Bizim ekibimiz bunu yapsın. Küpe devletten, takması bizden’ diyerek ücretsiz küpe hizmeti veriyoruz. Şu anda ekibimiz, 30-35 günde bir gittiği çiftliğe bir daha gidiyor. Arada evinde olmayan üreticilerimiz de olabiliyor. Onlar da o bölgenin sorumlusunu arıyor, o sorumlu da o küpeyi takıyor.

Üretici, hayvanını satmış ve hayvan da yeni doğum yapmışsa onun küpesini gece olsa bile takıyoruz, üreticimiz sabahleyin hayvanının parasını alsın diye. Biz, birlik üyesi olmayan üreticilerimizin hayvanlarına küpeyi de bedelsiz takıyoruz. Küpe hizmetimizde sınır yok. Üreticimizin gece gündüz menfaatine koşturuyoruz. Yetiyor muyuz? Yetmiyoruz ama yetmek için koşturuyoruz.

Öte yandan yem fiyatları için mücadelemiz devam ediyor, daha da devam edecek. Süt fiyatları için de müdahalemiz var. Fiyatların yükselmesi için elimizden geleni yapıyoruz ama bakanlık, yıl başına kadar bu bedelle devam edilmesini öngörüyor. Yıl başından sonra ise fiyatta değişiklik olabilecek. Bakanımıza imkanlarını zorlatmaya çabalayacağız.

Devletin de hükümetin de şefkatli kollarını açtıklarına inanıyorum. Yıl başından sonra inşallah üreticilerimiz daha da güler yüzlü olacak. Pandemi dönemi öncesi 85 olan personelimizi 160’a yükselttik. Süt ne kadar çoğalırsa personel de o kadar artıyor. Biz, bu süreci lehimize çevirdik” şeklinde konuştu.

Ece Köseoğlu

Bakmadan Geçme