AĞIZ YARALARI
Ağız yaraları “Basit” ve “Derin veya sert kenarı” yaralar olmak üzere iki grupta toplanabilir. Çoğunlukla, üşütme...
Ağız yaraları “Basit” ve “Derin veya sert kenarı” yaralar olmak üzere iki
grupta toplanabilir. Çoğunlukla, üşütme veya hazımsızlıktan kaynaklanırlar.
Yaraların etrafı, kırmızı bir çizgi ile çevrilidir. Başlangıçta, içi su dolu kabarcıklar
halindedirler. Sonradan patlayarak etrafa yayılır ve sancılı ağrılara sebep olurlar.
Çocuklarda; Kızamık ve Çiçek hastalıkları sırasında da aynı yaralar meydana
gelebilir. Tedavi için aşağıdaki reçeteler kullanılır.
Reçete: 1-Malzeme: Havuç yaprağı, Su.
Hazırlanışı: Küçük bir tencereye su doldurulur. Üzerine bir avuç havuç yaprağı
konur. 15 dakika kaynatılır. İnce ve temiz bir tülbentten süzülür. Günde üç kere
gargara yapılır.
Reçete: 2-Malzeme: Şap, Bal.
Hazırlanışı: 2 kahve kaşığı dövülmüş şap ile 1 tatlı kaşığı süzme bal karıştırılır ve
yaraların üzerine sürülür. 10 dakika sonra silinir.
Reçete:3-Malzeme: Mazı, Şap.
Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı dövülmüş şap ile 4 çorba kaşığı miktarı mazı
karıştırılır, dövülür ve yaraların üzerine sürülür. 10 dakika sonra silinir.
Reçete: 4- Malzeme: Kızılcık, Su.
Hazırlanışı: 3 su bardağı suyun içine 250 gram çekirdekleri çıkarılmış kızılcık
konur. Kaynatılır. Başka bir kaba süzülür. Günde 3 kere gargara yapılır.
Reçete: 5-Malzeme: Bal, Anason, Kuru üzüm.
Hazırlanışı: 100 gram süzme balın içine 2 tatlı kaşığı anason ve 4 tatlı kaşığı
kuru üzüm konur. İyice ezilir ve merhem hâline gelinceye kadar karıştırılır.
Günde 3 defa sürülür.
Reçete: 6-Malzeme: Şap, Su.
Hazırlanışı: 1 su bardağı suyun içine 1 kahve kaşığı dövülmüş şap konur.
Eriyinceye kadar karıştırılır. Gargara yapılır.
Reçete: 7- Malzeme: Soğan.
Uygulanışı: Her gün 1 adet orta büyüklükte çiğ soğan yenir.
Reçete:8- Malzeme: Patlıcan kökü.
Hazırlanışı: 1 adet patlıcan kökü yıkandıktan sonra iyice dövülüp ağız dışındaki
yaralara sürülür.
Reçete: 9-Malzeme: Paça çorbası, Kaymak, Yumurta.
Hazırlanışı: Önce bir kase paça çorbası içilir. Üzerine, 2 tatlı kaşağı kaymak
yenir. Sonra da, 1 adet rafadan yumurta içilir.
Reçete: 10-Malzeme: Hatmi, Su.
Hazırlanışı: Demliğe; 3 tatlı kaşığı hatmi ve doluncaya kadar su konur kaynatılır.
Sonra ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere gargara
yapılır.
Reçete: 11- Malzeme: Böğürtlen yaprağı, Su.
Hazırlanışı: 5 su bardağı suyun içine; 2 avuç böğürtlen yaprağı konur. 15 dakika
kaynatılır. İnce ve temiz bir tülbentten süzülür. Günde 3 kere gargara yapılır.
Reçete: 12-Malzeme: Nar çiçeği, Su.
Hazırlanışı: 5 bardak suyun içine 2 avuç nar çiçeği konur. 20 dakika kaynatılır.
Sonra, ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Yaralar geçinceye kadar, günde 3
kere gargara yapılır.
Reçete: 13- Malzeme: Yılan üzümü, Gülsuyu, Gül sirkesi, Kükürt.
Hazırlanışı: 1 kahve kaşığı miktarı yılan üzümü, 3 çorba kaşığı gülsuyu, 7 çorba
kaşığı gül sirkesi ve 7 çorba kaşığı dövülmüş kükürt bir kaba konur. 6 bardak su
ilave edilip, kaynatılır. Sonra, ince ve temiz bir tülbentten süzülür. Bu suya
pamuk batırılıp, yaralara sürülür.
Reçete: 14- Malzeme: Mercimek, Dut, Hünnap, Su.
Hazırlanışı: 3 çorba kaşığı kırmızı mercimek, 3 çorba kaşığı hünnap ile
karıştırılır. Üzerine, 4 su bardağı su ilave edilerek kaynatılıp, süzülür. Sonra, bir
kahve fincanı dut şurubu ilave edilir. Gargara yapılır. Ayrıca, bol bol kavun
yenir.
Reçete: 15- Malzeme: Polen, Biberiye, Hıltan tohumu, Kekik yağı, Mersin yağı,
Reçine yağı, Andız pekmezi.
Hazırlanışı: Tencereye 16 su bardağı su konulur. 50 gram biberiye ve 50 gram
hıltan tohumu ilave edilip kaynatılır.
*Su fokurdamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatılıp, soğuması
beklenir.
*Soğuduktan sonra buzdolabında saklanır. Yemeklerden yarım saat önce 1 çay
bardağı doldurulur, içine 1 çay kaşığı andız pekmezi karıştırılıp içilir.
AYRICA :
*Yemek sırasında 1 çay kaşığı polen ağızda eritilerek yenir.
*Yemeklerden sonra, yarım çay bardağı memba suyuna 5 damla kekik yağı, 10
damla mersin yağı, 10 damla reçine yağı konulup içilir.
Bu reçete 30 gün uygulanır ve bu süre içinde çay, kahve, turşu ve alkol
kesinlikle içilmez.