Afrika ülkeleri bizden daha çok et tüketiyor

Hayat pahalılığı yaşamsal ihtiyaçları da etkiler durumda. Hayvancılığın kat be kat elverişli olduğu anadolu topraklarında dana...

Hayat pahalılığı yaşamsal ihtiyaçları da etkiler durumda. Hayvancılığın kat be kat elverişli olduğu anadolu topraklarında dana kıyma 300, kuzu kuşbaşı 375 TL’ye yükseldi. Türkiye’de et tüketimi ortalaması 37.3 kilogram ile Kongo, Tacikistan, Fas gibi ülkeler ile aynı seviyelerde yer aldı.

OECD verilerine göre Türkiye, 2022 yılında dana eti ve kıyma tüketim ortalaması olan 9.9 kilogram ile üye ülkeler arasında 15’inci sıraya yerleşti. Et tüketiminde Paraguay, Yeni Zelanda, Güney Afrika gibi ülkeler ise Türkiye’yi geçti.

Sektördeki en büyük problemin kırsal kesimde yaşayan aile işletmelerinin üretimden çekilmesi olduğunu kaydeden Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, fiyat dalgalanmaları ile arz sorunlarının yaşanmasını piyasanın büyük işletmelerin elinde kalması olduğunu söyledi.

“İşletme sahipleri artık çobanı bile dışarıdan bulup, Afganlarla, şunla bunla yapıp işleri yürütmeye çalışıyorlar. Yemi, hayvanı dışarıdan getiriyoruz, çobanı da dışarıdan alıyoruz. O zaman et fiyatı tabi ki pahalı olur” ifadelerini kullanan Tunç, devletin küçük aile işletmelerini desteklemesi gerektiğini kaydetti. Tunç, kırsalda üretimin yükünü çeken kadınlara devletin SGK ve asgari ücret maaş desteği verebileceğini aktardı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme