Adli yılda endişe kapısı

yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre Avukatlar, her yıl adli yılın açılışında endişelerini dile getirirken bu...

yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Avukatlar, her yıl adli yılın açılışında endişelerini dile getirirken bu yıl ekonomik krizin ve insan haklarının ihlali üzerinde duruyor. İzmir Barosu C Blok önünde öğlen saatlerinde bir araya avukatlar, “Avukatlığı itibarsızlaştırmanıza, avukatları yoksullaştırmanıza karşı söyleyecek sözümüz, alacak hakkımız var” dedi.

Haber

İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, yaptığı açıklamada ülkenin hukuk sarmalındaki endişelerini dile getirmesiyle şöyle konuştu: “Adli yılı endişeler ve sıkıntılarla başlıyor. İsterdik ki açılışımızı umut ve heyecanla yapalım. Ne yazık ki bu yıl da aynı endişeyi taşıyarak adli yılımızı gerçekleştirmemiz. Aslında endişemiz sadece avukatlar için değil, ülkemizde uzun zamanadır devam eden hukuk sarmalı ve hukuk şiddeti için, özgürlükler ve demokrasi, insan hakları içindi. Hukukun üstünlüğünün en büyük teminatı yargının bağımsız ve tarafsız olmasıdır. Yargının bağımsız ve tarafsızlığının en önemli ögesi ise savunma hakkıdır. Savunmanın olmadığı yerde yargının bağımsızlığından ve tarafsızlığından bahsedemezsin. O yüzden bizim taleplerimiz sadece avukatlar ve barolar için değildir. Bu ülkedeki her canlı içindir. Kadın, çocuk, çevre ve hayvan hakkı içindir. Bütün talepleri gelen hukuksuzluk süreci için yeniden haykırmak, yeniden adalet istemek ve hukukun üstünlüğünü istemek adına oluşturduk. Hukuk da bize bu yetkiyi ve görevi veriyor. O nedenle hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını yüceltmeyi savunan anlayışı savunmaya, söylemeye devam edeceğiz” dedi.

Asgari ücretin ekonomik koşullarının aşağısında ezilmesine işaret eden avukatlar, bu durumda taleplerini şöyle iletiyor:

 -Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin günümüz ekonomik koşullarına göre güncellenmesini,

-CMK ve Adli Yardım ücretlerinin zamanında ödenmesi, CMK Ücret Tarifesinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi ile eşitlenmesini,

-Avukatlık ücretinden KDV alınmamasını ya da %1’e indirilmesini,

-Yüksek SGK primi ödememize rağmen düşük emekli maaşına mahkum edildiğimiz sosyal güvenlik sisteminin değiştirilmesini,

-Genç avukatları destekleyecek faizsiz ve uzun vadeli kredi verilmesini,

-Kamu avukatlarının sorunlarının çözülmesini,

-Meslek tekelinin genişletilmesini,

-Resmi kurumlarda ve adliyelerde avukatın bilgi almasını, kayıt incelenmesini engelleyen uygulamaların kaldırılmasını,

-Stajyer avukatlara özlük haklarının tanınmasını,

-Harçlara, tebligat ücretlerine ve tüm yargılama giderlerine yapılan fahiş zamların geri alınmasını,

-Hukuk eğitiminin nitelikli hale getirilmesini ve yeni hukuk fakültesi açılmamasını.

Haber

‘Hak mücadelemizi atıyoruz’

Başkan Yılmaz, “Bizim sorunlarımız bu ülkenin sorunlarından farklı değildir” diyerek ülke sorunlarında hukuksuzluğu temel alarak şöyle konuştu: “Ama bu ülke, yurdumuz hukuk üzerinden tasarlanmak istenirken yaşanan hak kayıpları ve hukuksuzluklar yıllardır içeride utulmaya çalışılan mahpus varken, bizlerin burada sessiz kalması elbette beklenemez. Bizler avukatız ve hak mücadelemizi arıyoruz” dedi.

Haber

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme