ADAÇAYI

Ballıbabagillerden özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri, Haziran Temmuz aylarında açar. Yaprakları...

Haber

Ballıbabagillerden; özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ıtırlı bir bitkidir. Menekşeye benzeyen çiçekleri, Haziran Temmuz aylarında açar. Yaprakları; uzun, kenarları tırtıllı, beyazımsı-yeşil renktedir. Hafif kâfûru kokusu vardır. Acıdır. Çiçek açtığı zaman toplanıp, kurutulur.

Faydası: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser. Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Boğaz, bademcik ve diş etleri iltihaplarını giderir. Göğsü yumuşatır. Astımdaki sıkıntıları geçirir. İdrar ve ter söktürür. Banyo suyuna katılıp yıkanılırsa; zindelik verir.

NOT: Günde, 3 kahve fincanından fazla içilmemelidir.

 

ÇİLEK

Haber

Gülgillerden: sapları sürüngen, çiçekleri beyaz bir bitkidir. Yemişi (Çilek); pembe renkli olup, kokuludur. Birçok çeşidi vardır.

Faydası: Vücudu kuvvetlendirir. Hasta olmayı önler. İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak tembelliğini giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını artırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer kifayetsizliği ve şişliğini giderir. Ateşi düşürür. Diş dibi taşlarını eritir. Cilde tazelik ve güzellik verir. Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma ve nikriste de faydalıdır.

NOT: Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir. Alerji yapabilir.

 

KANTARON

Haber

İkiçenekliler sınıfının, bileşikgiller familyasından, bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde yaygın olan çok yıllık veya bir yıllık bitkidir. Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanı kullanılır. Kökü acıdır. Bu türüne ‘Büyük kantaron’ da denir. Çoğunlukla kökü kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

Faydası: Vücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahat devresini kısaltır. Nezle ve bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir. Yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır.

Bakmadan Geçme