AB’nin “temiz enerji” hedefine ulaşması için yıllık maliyet 700 milyar euro
İnsan eliyle gerçekleştirilen karbon salınımının faturaları ağırlaşmakta. Uzmanlar, El Nino’nun başladığına işaret ederken, Dünya tarihinde kaydedilmiş...
İnsan eliyle gerçekleştirilen karbon salınımının faturaları ağırlaşmakta. Uzmanlar, El Nino’nun başladığına işaret ederken, Dünya tarihinde kaydedilmiş sıcaklık rekorları üst üste kuruluyor. Bu gidişle 2023’ün Dünya tarihinde kaydedilmiş en sıcak yıl olacağı söyleniyor.
Uluslararası kuruluşlar da ağırlaşan iklim krizi faturasını hafifletmenin yollarını arıyor. Avrupa Komisyonu, 2023 Stratejik Öngörü Raporu’nda, temiz enerji hedefinin gerçekleştirilmesi için 2023 ve 2030 yılları arasında yıllık 620 milyar euro ek yatırımın yanında, yıllık 92 milyar euro bütçe gerekeceğini açıkladı.
Ülke bütçeleri hayati öneme sahip
Üye ülkelerin bütçelerindeki paranın, hedefe ulaşılmasında hayati önem taşıdığının söylendiği raporda, aşırı hava olaylarının ekonomik olarak zaten zararlara yol açtığı vurgulandı.
Avrupa Birliği, 2021 ve 2027 yılları arasında kendi bütçesinin en az %30’unu iklim krizi ile mücadeleye ayıracağına dair söz vermişti. Birliğin bütçesinin %30’u, 578 milyar euro’ya tekabül ediyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, iklim krizi ile mücadeleyi ve AB ekonomisini karbonun etkilerinden kurtarmayı, kendi başkanlığındaki en öncelikli hedef haline getirdiğini söylemişti.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ise, düzenlediği bir basın toplantısında Avrupa Birliği’nin yeşil proje hakkındaki hedeflere ulaşmasının yolunun, bölgenin bir yatırımlar bölgesine dönüşmesinden geçtiğini söylemişti. Sefcovic, “Avrupa Yatırım Bankası yeşil enerji, biyoteknoloji ve ham madde gibi kilit alanlardaki stratejik yatırımlara daha güçlü destek vermeli” ifadelerini kullandı.
haber merkezi