ABD’de dev grev başlıyor

ABD’nin en büyük otomotiv şirketlerinin arasında 3’ü olan Ford, General Motors ve Stellantis’in işçileri greve çıkıyor....

ABD’nin en büyük otomotiv şirketlerinin arasında 3’ü olan Ford, General Motors ve Stellantis’in işçileri greve çıkıyor.

Anlaşma yapılamadı

Birleşik Otomotiv Sendikası’nda(UAW) örgütlü olan işçiler, daha önce 15 Eylül’e kadar bir anlaşma imzalanamaması durumunda greve çıkılacağını belirtmişlerdi.

İşçilerin talepleri arasında eşit işe eşit ücret verilmesi, son 4 yıl içerisinde şirket CEO’larının maaşlarına yapılan zamlarla orantılı bir maaş zammı, şirketlerin hisse geri alım harcamaları sırasında yapılan her bir milyon dolarlık harcamaya karşılık işçilere 2 dolar ödenmesi, iş güvenliğinin sağlanması, 90 gün çalışan geçici işçilere tam zamanlı işçilerle aynı güvencelerin verilmesi, üretim merkezlerinin 3. Dünya ülkelerine taşınmasının önüne geçilmesi, ücretli izin günü sayısında artış ve emekli maaşlarının arttırılması bulunuyordu.

Geçtiğimiz 4 yılda şirketlerin karları %65 arttı

Sendikanın yaptığı açıklamalara göre ise son 4 yılda 3 büyük şirketin karları ortalama %65 artarken CEO’ların maaşları %40 arttı. Hisse geri alımları için yapılan harcamalardaki artış %1.500’ü bulurken ortalama araba fiyatındaki artış ise %34’ü, enflasyondaki artış %20’yi buldu. Öte yandan işçilerin ücretleri ise sadece %6 oranında arttı.

Haber merkezi

Bakmadan Geçme