• Haberler
  • Gündem
  • AB, İran’a İnsan Hakları İhlalleri Nedeniyle Yeni Yaptırımlar Uyguluyor

AB, İran’a İnsan Hakları İhlalleri Nedeniyle Yeni Yaptırımlar Uyguluyor

AB’nin İran’a Yaptırımları Genişledi, İnsan Hakları İhlalleri Nedeniyle 5 Kişi ve 2 Kuruluş Listeye Eklendi AB...

AB’nin İran’a Yaptırımları Genişledi, İnsan Hakları İhlalleri Nedeniyle 5 Kişi ve 2 Kuruluş Listeye Eklendi

AB Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre, AB’nin insan hakları ihlalleri sebebiyle uyguladığı 8. yaptırım paketine 5 kişi ve 2 kuruluş dahil edildi.

Listeye eklenen isimler arasında Tahran polis teşkilatından bir komutan, İranlı avukat Meryem Arvin’in ölümüyle bağlantılı olduğu belirtilen bir kişi, İran polisi sözcüsü, İran Siber Alan Yüksek Konseyi Sekreteri ve Sircan ilçesi savcısı bulunuyor.

Bunun yanı sıra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kooperatif Vakfı ve Besic milis gücüne bağlı öğrenci teşkilatı da yaptırım listesine eklenmiştir.

Yaptırımlar, seyahat yasağı, varlıkların dondurulması, fon ve ekonomik kaynak temin etme yasağını içermekte olup son eklemelerle birlikte toplamda 216 kişi ve 37 kuruluş İran’a yönelik yaptırımlara tabidir. Ayrıca İran’a göstericilere karşı kullanılabilecek elektronik cihazların ve telekomünikasyon takip cihazlarının satışı da yasaklanmıştır.

AB, Eylül 2022’de gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümü üzerine başlayan gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi ve göstericilere verilen cezalar nedeniyle birçok İranlı kişi ve kuruluşa yaptırım kararı almıştır.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme