- Haberler
- AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ÖDEMİŞTE YAPILDI
AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ÖDEMİŞTE YAPILDI
&ldquoÖDEMİŞLİ GENÇLERİN AB PROJELERİNDE DAHA ÇOK OLMASINI İSTİYORUZ&rdquo Gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları...
“ÖDEMİŞLİ GENÇLERİN AB PROJELERİNDE DAHA ÇOK OLMASINI İSTİYORUZ”
Gençler için eğitim ve gençlik alanlarındaki Avrupa fırsatları ve gençlerin Avrupa faaliyetlerine katılımı hakkında bilgi sağlayan Avrupa Bilgi Ağı Eurodesk bilgilendirme etkinliği Ödemiş’te yapıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Proje Müdürlüğü personelleri Duygu Ersin, Handan Eriş, Ozan Tanoba konu ile bilgilendirme yaparak soruları yanıtladılar.
Toplantıya Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Funda Yoldaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Yerel Hizmetler Şube Müdürlüğü Koordinatörü Cumhur Şener, okul müdürleri ve Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksek Okulu öğrencileri katıldı.
Avrupa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus Plus kuruluşları aracılığıyla çalışmalar yürüten ağa proje üreten ve proje yürütücüsü olarak akredite olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı aracılığıyla da merkeze uzak gençleri kazanmak ve projelere dâhil edebilmek için bilgilendirmeler yapıldı.
Toplantıda geniş bilgiler veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Proje Müdürlüğü Personeli Duygu Ersin şunları ifade etti:
“Avrupa Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus Plus kuruluşları aracılığıyla yapılan çalışmalar sonucundaki oluşuma 2012 yılında akredite olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, o günden beri çalışmalarını belediye bünyesindeki AB Hibe Projeleri Müdürlüğü içinde konumlandırdığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı vasıtasıyla yürütmektedir. Organizasyonu İzmir’de merkeze uzak olan gençlere de uzanmak, onları da programlara dâhil edebilmek adına oluşturduk. Daha fazla gence ulaşarak programı yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda bilgilendirme, stant açma gibi çalışmalar yürütüyoruz. 2012’den beri 40’ın üzerinde etkinlik düzenleyerek 5 binden fazla kişiye ulaşma şansı yakaladık.”
“13 İLA 30 YAŞ ARASI GENÇLER HEDEFİMİZ”
“Program 13 ila 30 yaş arası gençleri hedefliyor. Onları AB programlarına, eğitimlerine ve AB projelerine dâhil etmeye çalışıyoruz. Elde ettiğimiz hibelerle projeler üretip eğitim ve iş imkânı yakalamaya, ya da AB bünyesindeki eğitimlere bizim insanlarımızı yönlendirmeyi amaçlıyoruz.”
“YEREL ÖZELLİKLERİ TANICI PROJELER HAZIRLAYABİLİRSİNİZ”
Ersin şöyle devam etti: “Projelerimizi 13-30 yaş arası gençlerimiz oluşturabilir. Bu projeler genelde kültürel ayağı olan projeler olur. Yani bir yerin kültürel zenginliklerinin tanıtılması, yerel yemeklerin tanıtılması, farklı yerel kültürlerin buluşması gibi projeler oluşturulabilinir. Bunun yanında tarihi yerlerin tanıtılması gibi faaliyetler içerecek projeler de olabilir. Yani basit konular üzerine daha çok proje oluşabiliyor. Sizler tarım öğrencileri olarak Ödemiş’in tarımsal faaliyetlerinin tanıtılmasını ilişkin projeler de ortaya koyabilirsiniz.
“EN AZ 4 KİŞİ GRUP OLARAK PROJE YAZABİLİR”
Projelerde en az 4 kişi olabilir ve dört üzeri katmanları şeklinde yükselebilir. STK ortaklarınız olmak zorundadır. Bu tarz projeler 5 ile 21 günlük projeler olmaktadır. Ulusal Ajans Avrupa Gönüllü Hizmetleri kapsamında ise sizler proje yazan taraf değil proje ortağı olan taraf oluyorsunuz. Yani projeyi kurumlar ya da STK oluşturuyor. Bu projeler ise 12 aya kadar sürebilen projelerden oluşuyor. Bu projelere katılan gençler 12 aya kadar gittiği Avrupa ülkesinde kalabiliyor, tecrübe kazanıyor, iyi bir eğitim alma fırsatı yakalıyor.
“TÜM İHTİYAÇLARINIZ KARŞILANIYOR”
Gençlerin kaygılarına yönelik açıklamalar da yapan Duygu Ersin, “Genelde gençlerimizde kaygılar oluşuyor. Şöyle ki bu projeler kapsamında sizlerin vize, ulaşım, seyahat, konaklama, yeme, içme, cep harçlığı gibi tüm giderleriniz karşılanıyor. Farklı kaygılar da şu konularda çıkabiliyor; engelliler, yaşlılar, çocuklar başlıklarında projeler de olabilir. Sizler hangisinde olmak istediğinizi belirtebilir, kendinize uygun alanda çalışabilirsiniz.
“SİGORTALANIYORSUNUZ”
Farklı bir kaygı ise sağlık konusunda çıkıyor. Siz eğer projeye dâhil oldunuz, projeniz onaylandı ve faaliyete başlayacaksınız. O andan sonra tam anlamıyla sigortanız karşılanıyor. Yurt dışında herhangi bir durumda en iyi hastanede bakılabiliyorsunuz. Bu konuda da hiçbir sıkıntınız olmaz.
“YILDA ÜÇ KERE BAŞVURU GÜNLERİ AÇILIYOR”
Projelerinizi yıl içerisinde Şubat, Nisan ve Ekim aylarında yılda üç kez oluşturulan başvuru tarihlerinde ulaştırabilirsiniz. Bu anlamda İzmir Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Hibe Projesi Şubesi sosyal medya hesabını takip edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizler İzmir merkez dışındaki gençlerimizin projelerde daha çok yer almasını istiyoruz. İzmir merkezde yaşayan gençlerimizin şansları, imkânları daha çok olurken sizlerin o kadar şansı olamayabiliyor, bu anlamda bizler de sizlerin ayağına gelmiş bulunuyoruz. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyoruz.”
Kerem Karamanlıoğlu