89 kişiye mezar olan sitenin yerine yeniden bina dikilecek
Galeria sitesindeki enkaz kaldırma çalışmaları da zemin etüdü incelemesi nedeniyle durdurulmuş, etütten sonra çalışmaların devam edeceği...
Galeria sitesindeki enkaz kaldırma çalışmaları da zemin etüdü incelemesi nedeniyle durdurulmuş, etütten sonra çalışmaların devam edeceği öğrenilmişti. Alana park yapılması planlanıyordu. Bu plana karşı Galeria sitesinin mülk sahipleri, alana yeniden bina dikmek için platform kurdu.
Mülk sahiplerinden Abdülkadir Aydın, Galeria sitesinde çöken 2 sinema salonundan birinin kendisine ait olduğunu belirterek; “Biz burada büyük mağduriyet yaşadık. Birçok insanın tek mal varlığı burasıydı. Bu mağduriyetlere daha çare ve öneriler bulunmadan çevredeki iş yerleri ya da bazı binalarda kalanlar, önlerinin açılması için park önerilerinde bulunmuş. Bu kabul edilebilecek bir durum değil. Savcılık incelemesinin ardından bu zeminde tekrar yapı yapılabilir mi, yapılamaz mı, çıkacak incelemenin ardından bizim de önerilerimiz var. Bizim buranın tekrar eski duruma getirilmesi konusunda çabalarımız var. Bu konuyla ilgili bir platform da kurduk. Bu platformla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, AFAD ve bakanlıklarla çalışmalarımız var. Şimdiden bazı insanların başkalarının mağduriyetinin üzerinden park olsun demeleri doğru değil. Bu toplumsal bir sorundur. Bu toplumun içerisinden yüzlerce insan mağdur olmuş. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi için çalışma yapılması lazım” dedi.
İlgili platforma bilim insanlarından tepki ve uyarılar geldi. Dicle Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı’nda akademisyen olan Prof. Orhan Kavak, sitenin bulunduğu bölgenin zemini hakkındaki problemlere dikkat çekti. Çöken binaların temelinden ve üzerinde kurulduğu zeminden kaynaklanan hatalar hiç yapılmamış olsaydı binaların sapasağlam yerinde olacağını söyleyen Kavak, kötü zeminde de bina yapılmasının mümkün olduğunu, ancak bunun ciddi maliyeti olduğunu vurguladı. kafakın söylediklerine göre Galeria sitesindeki zeminsel sorunlar toprağın yapısından ve yeraltı suyunun temelde bulunmasından kaynaklanıyordu. Kavak, “Eğer tekrardan bina yapılacaksa zemin etüdünün detaylı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Zemin etüdünün verilerine bağlı olarak alüvyal alanının tamamen temizlenmesi gerekiyor. Sağlam zemine inilebiliyorsa inilebilir. Oradaki yer altı suyunun mutlak suretle iyileştirilmesi lazım. Değişik yöntemlerle yerin altında sızıntı şeklinde veya bazı seviyelerde su olsa oradan uzaklaştırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer ki bunların imkanı mümkün değilse fore kazık yöntemi ile ana kayaya erişmemiz lazım. Ana kayaya eriştikten sonra fore kazıkları ana kayaya, temeli birbirine bağlayıp bir şekilde su basma tertibatını gerçekleştirmemiz lazım. Su basma tertibatından sonra uygun demir, uygun beton, uygun kalitede betonun dökülmesiyle çok güzel, sağlıklı bir şekilde bir bina olacaktır” dedi.
Haber merkezi