• Haberler
  • 88 YILLIK PAŞA ÇEŞMESİNE İLGİ VE BAKIM GEREK

88 YILLIK PAŞA ÇEŞMESİNE İLGİ VE BAKIM GEREK

&ldquoTARİHE SAHİP ÇIKALIM&rdquo  Ödemiş-Bozdağ yolunun kıyısında 1927 yılında Kurtuluş Savaşı&rsquonın ünlü komutanlarından İzmir Valisi Kazım Dirik...

“TARİHE SAHİP ÇIKALIM”

 Ödemiş-Bozdağ yolunun kıyısında 1927 yılında Kurtuluş Savaşı’nın ünlü komutanlarından İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından inşa ettirilen mermerden çeşme ve çevresi ilgi ve bakım bekliyor.

İzmir Valisi Kazım Dirik tarafından Ödemiş-Salihli yolunun açılması anısına dönemin İl Özel İdaresi ve Birgi Belediyesi’nin katkılarıyla 1927 yılında yaptırılan ve 1994 yılında yeni yol güzergahına taşınan çeşme çınar ağaçlarının altında mermer oluğundan akan buz gibi suyuyla Bozdağ’a çıkanlara yoldaşlık ediyor. Maruz kaldığı sprey boyalı saldırıların ardından geçtiğimiz yıllarda temizlenen ve yanına bir de kitabe konulan Paşa Çeşmesi’ne bu kez sprey boyalarla olmasa da keçeli kalemlerle yazılan isimler ve reklam amaçlı yapıştırılan kağıtlar dikkatleri çekiyor.

Anıt çeşme çevresinde biriken çöplere de dikkat çeken vatandaşlar, üzerinde Kurtuluş Savaşı Şehitleri’nin adlarının yer aldığı çeşmenin koruma altına alınması ve çevre düzenlemesi yapılması gerektiğini belirtti.

“ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILMALI”

88 yıllık çeşmenin çevresinin düzenlenip bir mola noktasına dönüştürülmesi gerektiğini  söyleyen vatandaşlardan Abdullah Kıvanç, “Böyle çeşmeler artık kalmadı. Daha önce sprey boyayla yazılmış yazıları görünce bir Ödemişli olarak içim sızlıyordu, temizlendi. Ama bugün çevresine keçeli kalemlerle yazılan yazıları, kazımaları görünce üzüntü duydum. Buna rağmen halen yapışkanlar var, boyalar var. Sadece çeşme değil çevresi de kötü durumda. Yiyip içip çöplerini buraya bırakmışlar, her taraf çöp içinde. İnsanlarımız daha duyarlı olmalı. Böyle bir manzara böyle güzel bir çeşmenin çevresine yakışmıyor” dedi.

“Tarihe sahip çıkalım” diyen Kıvanç şöyle devam etti: “Bu yol Ödemiş’i Anadolu’ya bağlayan yollardan biri. Yerlisi yabancısı herkes bu yolu kullanıyor. Buradaki çeşme restore edilse, çevresi düzenlense betondan da olsa banklar konulsa, çöpler için de bir konteynır konulsa güzel bir mola yeri haline gelir. Milli Mücadele Şehitlerimizin adının yer aldığı bu çeşme de bir anıta yakışır görüntüye bürünür. Vatandaşlarımızdan çeşme için duyarlı olmalarını ve zarar vermemelerini, yetkililerimizden çevre düzenlemesi yapmalarını istiyoruz”

  Başar Uçar

Bakmadan Geçme