• Haberler
  • 40 derecede tarlada ekmek mücadelesi

40 derecede tarlada ekmek mücadelesi

Yaz mevsiminin ilk gününü yaşayan Ödemiş'te dün termometreler 40 dereceye kadar yükselse de ekmeğini topraktan çıkartanlar...

Yaz mevsiminin ilk gününü yaşayan Ödemiş’te dün termometreler 40 dereceye kadar yükselse de ekmeğini topraktan çıkartanlar dur durak dinlemedi. İşçiliği son derece zorlu olan salatalıkta artan sıcaklıklarla birlikte hasat da başladı.

Ödemiş’te yaz mevsimi kendisini dünkü aşırı sıcaklarla gösterdi. Termometreler yer yer 40 dereceye kadar yükselirken nemle birlikte vatandaşlar yaz mevsiminin ilk gününü yaşadı. Ramazan ayının son haftasını aşırı sıcaklarla giren Ödemiş’te üretici yine “soğuk-sıcak” demedi. İşçiliği ve toplaması yükselen nemle birlikte oldukça zorlayıcı olan kornişon salatalıkta elekler çalışmaya başladı.

 

1 NUMARA ÜRÜN 3 LİRA

İzmir’in en çok salatalık üretimine sahip ilçesi Ödemiş’te anlaşmalı ekim olarak da bilinen ilk üründe fiyatlar kilo başına 1 numara 3 lira, 2 numara 1 lira 30 kuruş, 3 numara 50 kuruş seviyesinde ilerliyor. Geçen yılın aynı döneminde 2 lira 30 kuruş civarında olan 1 numara salatalık fiyatı artan maliyetler ve azalan ekimle birlikte 3 lira seviyesine çıktı.

                                                      

“MALİYETLERİN AZALTILMASI LAZIM”

Sıcaklara rağmen günün ilk ışıklarıyla tarlaya inen ve gün boyunca salatalık toplayan üreticiler, bunca zahmetin sonunda emeklerinin karşılığını almayı bekliyor. Gerçekli yakınlarında hasat yapan üreticilerden 48 yaşındaki  Uğur Çalışkan, “Fiyatlar 3 lira seviyesinde ama alıcılar elekleri daralttılar. Bu konu üreticiyi zorluyor. Elekler daralınca bir numara ürünün kilosu azalıyor. Üretici zaten maliyetlerle uğraşıyor kazanmak böyle olunca zorlaşıyor. Elekleri daraltma durumu sona ersin.

Salatalık olgunlaşmak için sıcağı bekliyor. Şu anda tam mevsimi. Bu yıl sıcaklar da biraz gecikti. Şu anda hasat bölgemizde başlamış durumda. Biz de bu sabah erken saatlerde tarlaya girdik, kaçta biterse o zaman evimize gideceğiz. Hava çok sıcak, tarladan nem de yükseliyor ama işimiz bu. Bununla büyüdük, ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz. Tek temennimiz toprağa emek veren biz çiftçilerin zarar etmeden emeklerinin karşılığını alabilmesi. Tarım yarınların teminatıdır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımızın maliyetlerinin azaltılması lazım. Bir gübrede olsun, bir yemde olsun kolaylık sağlanmalı. Devlet büyüklerimizden bu konuda destek bekliyoruz” dedi.

 

“İHMALE GELMEZ”

Tarlasını hasat için hazırlayan Üçkonaklı üretici 47 yaşındaki Mehmet Topal da “Salatalık ihmale gelmez. Biz sıcak da olsa soğuk da olsa geciktirmeden işimizi yapmak zorundayız. Şu anda fabrikaların yaptırdığı ekimler toplanıyor. Birinci üründe fiyat anlaşmalı olduğu için aynı gider. İkinci ürün ise serbest piyasa oluyor. Salatalık üreticisi birinci ürünü toplayınca hemen ardından ikinci ürünü ekip hasadına Ağustos gibi başlıyor. İşçiliği her zaman yoğun sıcakların altında oluyor. Bu yıl verim fena değil ama tabi bir numara için kilo önemli” dedi.

 

“ÖNCELİĞİMİZ ÜRETİCİNİN KAZANMASI”

Gerçekli Mahallesi girişindeki elekte alım yapan Doğukan Appak ise geçen yıl 2 lira 30 kuruş civarı olan 1 numara ürünün bu yıl 3 liradan alındığını belirterek, “Geçen yıl artan maliyetlerle birlikte ekim miktarı azalmıştı. Bu yıl üreticimizin ekim yapabilmesi ve kazanabilmesi için fiyatlar yükseltildi. Şu anda 1 numara ovada 3 lira. Bizim de önceliğimiz üreticimizin kazanması. Bunca sıcakta tarlada ter döken üreticimiz kazanmadıktan sonra tarımın devam etmesi zor” dedi.

Başar Uçar

 

Bakmadan Geçme