2025 PATİLERE DE UMUT OLSUN
SORUN YAYGINLAŞIYOR 2024'ün sonu itibarıyla toplumun yaygın sorunu 'kalabalık yalnızlık' ile karşı karşıyayız. Fiziksel olarak kalabalık ortamlarda bulunup duygusal anlamda soyutlanmış hissetmek, modern çağın en büyük sıkıntılarından biri. Bu yalnızlık, sosyal medya, bireysel yaşam tarzları ve hızlı şehir temposuyla daha da artıyor.
YENİ DOSTLAR KAZANMAK
Buradan yola çıkarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile “Patilerin Köşesi” projesini başlatıyoruz. Bu proje ile hem “yalnızlık” hissinin aşılmasına hem de sokak hayvanlarının sahiplenilmesiyle yeni bağlar kurulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. O nedenle, “Yeni yılda kalabalık yalnızlıklara son verme zamanı” diyoruz.
+++++++++++++
YENİ YILDA KİMSE
YALNIZLIK ÇEKMEYECEK
2024 sona ererken, yeni yıla pek hoş olmayan kavramlarla giriyoruz. “Kalabalık Yalnızlık” da bunlardan birisi. İnsanların fiziksel olarak kalabalık ortamlarda oldukları durumlarda bile kendisini duygusal anlamda soyutlanmış ve bağlantısız hissetmesi olarak tanımlanıyor kalabalık yalnızlık. Sosyal etkileşim ve iletişimin azalması, bireysel yaşam tarzlarının yaygınlaşması bu hissin yayılmasının en temel nedenleri olarak belirtiliyor. Sosyal medya, hızlı şehir yaşamı ve dijital teknolojinin günlük yaşantımızda edindiği yer bu hissin giderek daha fazla insan hayatında yer almasına sebep oluyor. Bu kavram dillendirilene kadar aslında çoğumuz farkında olmadan mutsuz yalnızlıklar yaşamaya başlamıştık bile.
YÜZ YÜZE İLETİŞİM AZALDI
Neden mi Yalnızlık? Çünkü; gün boyu gerçek bağlantılar yerine yüzeysel etkileşimler ile yüz yüze iletişimimiz azaldı. Dolayısıyla ilişkilerin duygusal anlamda derinliği kayboldu. Hızlı yaşam temposu ve hep bir şeylere ve bir yerlere yetişmeye dair endişelerle sosyalleşmeye zaman ayıramaz olduk. Farkında olmadan sosyal medyada hiç tanımadığımız insanların hayatlarını izlerken, kıyaslama yapıp kendi üzerimizde kendi kendimize oluşturduğumuz toplumsal baskılar söz konusu olmaya başladı. Geleneksel aile yapısından uzaklaşarak tek kişilik yaşamları tercih etmek de bir topluluğa ait hissetme duygumuzu körelterek, arada iyi geliyor olsa da sürekli yıpratıcı olan yalnızlık duygusunu bir sorun olarak su yüzüne çıkarttı.
SAĞLIĞIMIZ BOZULUYOR
Elbette yaşam koşulları zorlu, elbette maddi beklentilerimiz her zaman istediğimiz gibi hayatımıza girmiyor yani tek sorunumuz “kalabalık yalnızlık” değil. Ama duygusal olarak güçlü olabilmek varken yalnızlaştıkça ruhsal sağlımızın hatta fiziksel sağlığımızın bozulduğunun farkında mıyız? Sürekli yalnız, anlaşılmayan ve görünmeyen olduğunu hissetmek ne kadar da yorucu aslında. Dolayısıyla tek başına, gideceğimiz yolları şaşırmak da daha kolay. İlk etapta rahatlattığını, yardımcı olacağını sandığımız her türlü bağımlılığa kapılmak da yalnız bırakılmanın ve yoğun mutsuzluğun sonucu değil midir? Elbette sonunda fiziksel rahatsızlıklar da saracaktır çok daha kırılgan hale gelen bünyemizi.
Modern çağın en yaygın duygusal sorunu olarak literatüre giren “kalabalık yalnızlık” bizler ve siz okuyucularımız için sorun olmasın istedik. “Kalabalık Yalnızlık” 2025’e bizimle girmesin, yakamızdan düşsün diye diyoruz ki: Kimse Yalnızlık Çekmeyecek!
YENİ BİR PROJE
Uzmanlar “kalabalık yalnızlık” ile başa çıkmanın yollarını; gerçek bağlantılar kurmak, teknoloji kullanımını gözden geçirmek, yeni hobiler ve topluluklar keşfetmek, profesyonel destekten yararlanmak, kendinizle bağlantı kurmak olarak açıklamış. İşte tüm bunları bir çırpıda hayatınıza katacak bir proje ile sizinleyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sizleri “Patilerin Köşesi” ne bekliyoruz. Hem kendi yalnızlığınızı gidermeniz ve hayata bağlanmanız için hem de sahipsiz dostlarımızın hayatına anlam katıp ömürlerini uzatmanız için “Patilerin Köşesi” yaşantınızın bir köşesinde olsun istiyoruz.
PATİLERİN KÖŞESİ
Kalabalık yalnızlıklara son demek için bir kedi ya da köpek ile kuracağınız dostluk ve ev arkadaşlığı bilimsel olarak da desteklenmiş bir yöntem. Biz de Yeni İzmir ve Haber Hürriyeti ailesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bu sosyal sorumluluk projesine imza attık.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Cemil Tugay göreve geldiği günden bu yana bu konuda farkını göstermeye başlamıştı. Yıllardır ihtiyaç olan Veteriner İşleri Halk Sağlığı Daire Başkanlığı’nı Türkiye’de ilk kuran belediye başkanı oldu. Bir sağlıkçı olarak dünyanın “Çare tek sağlık” söylemlerine kulağını tıkamayarak, oy kullanmasalar da hayvanların da kent nüfusunun bir parçası olduğunu kabul ettiğini gösterdi. Hem de yeni Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliğine rağmen. Adı “Hayvanları Koruma Kanunu” olsa da hayvanları yok saymaya dayalı uygulamaları içeren bu yasal düzenlemelerle zoru başarmaya çalışıyor. Oysa yasadaki gibi hayvan nüfusunu yok saysa çok daha kolay ilerleyecek belki de.
Cemil Başkan işte o sahipsiz hayvan nüfusunun koruyanı kollayanı olmaya çalışsa da artık sınırları var. Çünkü yasa sokakta sürekli hayvan nüfusu olmasına izin vermiyor. Biz de bu noktada devreye girmek, çalışmalara el vermek, siz okuyucularımızla birlikte hem kendi yalnızlıklarımızı dindirmek hem de hayvan dostlarımızın sokaklardan evlere geçmesini sağlamak istedik.
Her hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi bakımevlerinden sahiplenmeyi bekleyen can dostlarımızı “Patilerin Köşesi”nde sizlerle buluşturacağız. Çünkü sahiplenilmeleri için görünür olmaları gerektiğinin farkındayız. Önümüzdeki günlerde Projemizin ayrıntılarını paylaşacağız. Sizler de bu arada kalabalık yalnızlığınızın farkına varın ve vedalaşmaya hazırlanın. Çünkü can dostlarımız yakında sizlerle olacak. Yeni yıl, eskide kalan paylaşma duygumuzu ve yüz yüze kurulacak dostlukları getirsin.
Yeni Yılınız Kutlu Olsun.