2023 yılının ilk 5 ayında 101 kadın cinayeti oldu

Türkiye’de kadınlar, şiddet uygulayan erkeklere uygulanan cezaların yıldırıcılıktan uzak olmasının ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının sonuçlarını yaşamaya...

Türkiye’de kadınlar, şiddet uygulayan erkeklere uygulanan cezaların yıldırıcılıktan uzak olmasının ve İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının sonuçlarını yaşamaya devam ediyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılan yıl olan 2021’in ilk 5 ayında şüpheli kadın ölümleri sayısı 79’du. Bu sayı, 2023 yılında 101’i buldu.

Kapatılmaya çalışılan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Genel Sekreteri Fidan Ataselim’in, Cumhuriyet’ten Rengin Temuçin’e yaptığı açıklamalara göre, kadın cinayetleri İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasından sonra önemli ölçüde arttı. Şüpheli kadın ölümleri ise, tescillenmiş kadın cinayetlerinden daha büyük bir artış gösterdi. Bu, kadın cinayetlerinin önemli bir kısmının, şüpheli kadın ölümleri başlığı altında maskelendiğinin bir göstergesi olabilir.

Ataselim, “Yüksekten düşüp ölü bulunan kadınların yanlarında mutlaka bir erkek oluyor. Bu tip ölümlere intihar süsü veya kaza süsü vererek cinayet olduğu gerçeğini gizlemeye çalışıyorlar. Her bir şüphenin üzerine gidilmesi gerekir. Hiçbir kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde gerçekler açığa çıksın” dedi.

Türkiye’de, bilirkişilerin çoğunun cinayet olduğunu söylemesine rağmen, kadının intihar ettiği sonucuna ulaşılmasıyla serbest kalan pek çok şüpheli, şaibeli pek çok soruşturma, ailelerin intihar süslerine inanmadığı pek çok ölüm bulunuyor.

haber merkezi

Bakmadan Geçme