• Haberler
  • 1342 ÇİFTÇİ AİLESİ BARAJ SUYUNDAN YARARLANACAK

1342 ÇİFTÇİ AİLESİ BARAJ SUYUNDAN YARARLANACAK

DSİ, RAKAMLARLA ZEYTİNOVA SULAMASI&rsquoNI ANLATTI &ldquo2 750 kişilik ek istihdam artışı sağlanacak&rdquo Devlet Su İşleri Genel...

DSİ, RAKAMLARLA ZEYTİNOVA SULAMASI’NI ANLATTI

“2 750 kişilik ek istihdam artışı sağlanacak”

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Bayındır Zeytinova Sulama Projesi’nin sözleşmedeki bitiş tarihinden 1 ay önce tamamlandığını ve 30 bin 900 dekar tarım arazisinin modern sulama şebekesi ile sulanmaya başlandığını açıkladı. Barajın bölgeye getireceği ekonomik etkilerle ilgili öngörülerini paylaşan DSİ, tarımsal gelirin artması ile birlikte 2 bin 750 kişiye ek istihdam olanağı sağlanacağını bildirdi.

Bayındır’ın Zeytinova Mahallesi’nde Falaka Çayı üzerine inşa edilen temelden 115 metre yüksekliğe sahip Zeytinova Barajı’nda sulama başladı. DSİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Zeytinova Sulaması ile Bayındır ilçesi, Zeytinova, Yusuflu, Yakacık, Buruncuk, Pınarlı yerleşim yerlerine ait tarım arazileri ile Tire İlçesine bağlı Yeni Mahalle yerleşim yerindeki tarım arazilerinin bir bölümü olmak üzere toplam 30 bin 900 dekar tarım arazisi, modern sulama şebekesi ile sulanmaya başlandı.

“SÜRESİNDEN ÖNCE TAMAMLANDI”

Yatırım kapsamında öncelikli olarak sulama suyunu depolayacak olan Zeytinova Barajının yapımı gerçekleştirildi, daha sonra 11 Şubat 2014 tarihinde depolanan suyu arazilere iletecek sulama projesi işinin sözleşmesi imzalandı. Sözleşme gereği 5 Temmuz 2015 tarihinde bitmesi gereken sulama projesi 4 Haziran 2015 tarihinde süresinden önce tamamlandı. Sulama şebekesinin tamamı borulu sistem ile teşkil edilmiş olup, iş kapsamında değişik çap ve cinste yaklaşık 86 bin metre yüksek basınçlı sulama borusu (CTP, HDPE) döşendi. Ayrıca yaklaşık 390 adet sanat yapısı ile 1 adet basınç düşürücü vana odası inşa edildi” denildi.

“1342 ÇİFTÇİ AİLE YARARLANACAK”

Zeytinova Barajı’ndan bin 342 üretici ailenin yararlanacağı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İşletme genişlikleri, toprak ve iklim koşulları, pazar ve pazarlama olanakları, çiftçi alışkanlıkları ve eğilimleri, mevcut durumda sulanan alanların durumu, iş gücü durumu, bitkilerin nispi avantajları, tarımsal sanayinin ham madde talebi, münavebe (rotasyon) sistemi ve genel tarım politikası gibi hususlar dikkate alınarak tespit edilen Zeytinova Sulaması alanında bitki deseni olarak % 12 oranında hububat , % 25 oranında pamuk, % 17 oranında sebze, % 8 oranında bostan, % 13 oranında mısır (silaj), % 5 oranında yonca, % 20 oranında zeytin, %5 oranında mısır (2.ürün), ve % 7 oranında sebze (2.ürün) yetiştirileceği öngörülüyor.

“GÖÇE NEDEN OLAN EKONOMİK ETKİ DEVRE DIŞI KALACAK”

Zeytinova Barajının gerçekleşmesi ile 1 342 ailenin tarım arazileri sulanacak. Projeden 1 342 çiftçi ailesi yanı sıra doğrudan 6 000 kişi, dolaylı olarak 1 500 kişi olmak üzere 7 500 kişi yararlanacak. Proje ile direkt 1950, dolaylı olarak 800 kişilik olmak üzere toplam 2 750 kişilik ek istihdam artışı sağlanacak.

Tarımsal gelirde sağlanabilecek olası artışlar 2 750 kişilik ek istihdam artışı göç olgusundaki ekonomik etkiyi önemli ölçüde devre dışı bırakacak. Bu da ancak, tarım alanlarında düşük yatırım ve işletme giderlerine sahip sulama olanaklarının devreye girmesiyle mümkündür. Bu bağlamda projenin sosyal ve ekonomik anlamda sağlayacağı faydalar önem kazanacak.

“DEKAR BAŞINA 620 LİRA GELİR ARTIŞI”

Bayındır ilçesi gelişmişlik indeksi 0,12842 ile 3. gelişmişlik grubunda, 872 ilçe sıralamasında 392. sırada yer almaktadır. Zeytinova Barajının işletmeye geçmesi ile birlikte 620 TL/da net gelir artışı elde edilecek. Bu artışın Zeytinova Barajından faydalanacak olan ailelere etkisi ise mevcut durumda nüfusa düşen aile geliri 2.004 TL iken projenin gerçekleşmesi ile nüfusa düşen aile geliri 5.153 TL’ye yükselecek”

 Başar Uçar

Bakmadan Geçme