12 yeni arıtma geliyor

Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla Türkiye lideri olan İzmir Büyükşehir...

Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı ve kişi başına düşen arıtma miktarıyla Türkiye lideri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, temiz ve yaşanabilir bir çevre için 12 yeni arıtma yatırımına daha başlayacak.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son rakamlara göre Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alan İzmir Büyükşehir Belediyesi,  sınırlarına yeni bağlanan ilçeler ve bölgelerin gelişen ihtiyaçlarına göre yeni arıtma yatırımlarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında yayınlanan son Dünya Su Gelişim Raporu’na göre nüfusuna oranla arıttığı atık su miktarıyla dünya ölçeğinde yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerdeki oranı bile geride bırakan İzmir’de yeni arıtma tesisi yatırımları devam ediyor. Türkiye genelinde 18 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il olan İzmir’de Büyükşehir Belediyesi, arıtma sayısına 12 yeni ileri biyolojik atık su arıtma tesisi daha eklemeye hazırlanıyor.

 

Ödemiş (Gölcük), Tire, Kiraz, Beydağ, Selçuk, Urla (Mordoğan), Foça (Gerenköy), Kemalpaşa (Ulucak), Dikili, Aliağa (Yenişakran), Kemalpaşa (Halilbeyli) ve Kınık’a arıtma tesisi kurmak için harekete geçen İZSU Genel Müdürlüğü, öncelikle Mordoğan, Kemalpaşa (Ulucak) ve Foça (Gerenköy) arıtmaları için ihaleye çıkacak. Kiraz ve Kemalpaşa (Halilbeyli) arıtmalarının imar planları hazırlandı; uygulama projeleri için çalışmalara başlanıyor. Selçuk arıtma tesisi için imar planı uygulamalarından önce ÇED ve uygulama projesi hazırlanacak. Dikili, Yenişakran, Beydağ, Gölcük ve Kınık atık su arıtma tesislerinin uygulama projeleri ise imar planı çalışmalarının ardından başlayacak.

 

İşte Küçük Menderes’teki yeni arıtmalar

 

Gölcük Atık Su Arıtma Tesisi: Yaklaşık 4000 metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar plan çalışmalarına başlanıldı. Gölcük Mahallesi atık sularının arıtılacağı tesisin günde 2000 metreküp evsel atık suyu arıtması ve 10.000 kişiye hizmet vermesi planlanıyor. Gölcük Arıtması’nın uygulama projeleri, imar plan çalışmalarının tamamlanmasının ardından hazırlanacak.

 

 

Tire arıtması tamamlanıyor: İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Tire bölgesinin evsel atıklarını arıtacak 66.000 kişi kapasiteli ileri biyolojik arıtma tesisini de Şubat ayında hizmete alacak.  Hüseyin Ağa Köprüsü mevkiinde Tire Belediyesi’ne ait 21 bin metrekarelik alanda kurulan ve günde 11 bin 731 metreküp atık su arıtacak tesis, 10.9 milyon liraya mal oldu.

 

Kiraz Atık Su Arıtma Tesisi: 21.000 metrekarelik alanda yer alacak tesis; Kiraz ilçe merkezi, Şemsiler, Ceritler, Hisarköy, Arkacılar, Kırköy, Suludere ve Veliler mahallelerinden kaynaklanan atık suların arıtılması amacıyla hayata geçirilecek. İmar plan çalışmaları tamamlanan tesisin uygulama projelerinin hazırlanması için ihaleye çıkıldı. 20.000 kişiye hizmet edecek Kiraz Arıtması, günde 5000 metreküp evsel atık su arıtacak kapasitede planlanıyor.

 

Beydağ Atık Su Arıtma Tesisi: Halıköy Mahallesi’nde ve yaklaşık 25.000 metrekarelik alanda yer alacak tesis için imar planı çalışmaları sürüyor. Tesisin Beydağ ilçe merkezi ve yakın mahalleleri için yaklaşık 5000 metreküp kapasitede projelendirilmesi planlanıyor. İmar planı çalışmalarının tamamlanmasının ardından uygulama projeleri  hazırlanacak.

 

Selçuk Atık Su Arıtma Tesisi: İsabey Mahallesi’nde 58.400 metrekarelik alanda kurulacak tesisin imar planı çalışmaları sürüyor. Küçük Menderes Deltası Sulak Alanı Tampon Bölgesi içinde kalan Selçuk Arıtma Tesisi’nin imar planları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onay aşamasında iken tesis için bakanlıkça ÇED hazırlanması istendi. 40.000 kişiye hizmet etmesi planlanan Selçuk Arıtması için uygulama projeleri, ÇED ve imar plan çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapım çalışmaları başlayacak.

 

Haber: Arzu Keçeci

 

Bakmadan Geçme