100 kurumdan ÇEDES mitingi

Aralarında Eğitim-Sen'in de bulunduğu 100 kurum, okullara 'değerler eğitimi' adı altında imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini...

Aralarında Eğitim-Sen’in de bulunduğu 100 kurum, okullara ‘değerler eğitimi’ adı altında imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini öngören ÇEDES projesine karşı 16 Eylül’de İzmir’de “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingi gerçekleştirecek. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), veli dernekleri ve Halkevleri başta olmak üzere 100 kurum biraraya gelerek İzmir’de miting kararı aldı. Okullara ‘değerler eğitimi’ adı altında imam, hatip ve vaiz görevlendirilmesini öngören “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesinin iptal edilmesi için 100 kurumla birlikte miting yapacağını duyurdu. 16 Eylül’de İzmir’de yapılacak “Laik eğitim, laik yaşam, eşit yurttaşlık” mitingi öncesinde yapılan açıklamada ÇEDES projesi iptal edilmemesi halinde tüm kentlerde “laiklik buluşmaları” gerçekleştirileceği söylendi: “Eğitimin dinselleştirilmesine yönelik saldırılar giderek artıyor. İktidar eğer ÇEDES projesinin iptal etmezse laiklik karşıtı bu ilkeyi ihlal eden uygulamalarını durdurmazsa başka kentlerde bu büyük laiklik buluşmalarını gerçekleştiremeye devam edeceğiz.”

“GÜÇ VERMEYE DAVET EDİYORUZ”

“Türkiye’de siyasi iktidar eliyle eğitimin ve toplumsal yaşamın dini kurallara göre biçimlendirilmesine yönelik uygulamalar, eğitimin bütün kademelerinde ve toplumsal yaşamın her alanında etkilerini arttırıyor. Bunun en son örneğini Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)’ adlı protokolde görmek mümkündür. ÇEDES projesi ile İzmir’de 842 okulda manevi danışman ve çeşitli din görevlileri için dini telkin ve dinsel etkinlik alanı oluşturuldu. Laiklik konusundaki duyarlılığımızı, laik eğitim ve laik yaşam düşümüzü kamuoyu ile paylaşmak ve siyasal iktidarın ÇEDES projesini iptal etmesi için 16 Eylül’de yakın kentlerin de katılımıyla İzmir’de bölgesel bir miting yapacağız. Siyasi iktidarın yıllardır savunduğumuz taleplerimizi yok sayan dayatmacı anlayışına karşı en güçlü ve etkili yanıtı vermek için bütün emek ve demokrasi güçlerini İzmir mitingine güç vermeye davet ediyoruz. Tüm kadınların ve gençlerin, eğitim ve bilim emekçilerinin, laiklik konusunda duyarlı tüm yurttaşlarımızın, velilerin katılımını bekliyoruz.”

KÜÇÜK MENDERES

Bakmadan Geçme