ZEYTİNYAĞINDA PİYASA DURGUN

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş ve çevresinde zeytin hasadının başlamasının ardından zeytinyağı fabrikaları hareketlendi. Kuraklığın ağaçlardaki meyve miktarını etkilediğini ancak yağ veriminin değişmediğini belirten Demircili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin Coşkun, fiyatların geçen yıla göre düştüğünü, piyasanın ise durgun olduğunu kaydetti.

Ödemiş’in Demircili Mahallesi’nde zeytinyağı fabrikasıyla üreticilere hizmet veren Demircili Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin yönetim kurulu başkanı Hüseyin Coşkun fabrikalarında çevre mahalle ve ilçelerden de sıkım yaptıklarını belirtti.

“VAR YILI-YOK YILI GİBİ AYRIMLAR ARTIK GEÇERLİ DEĞİL”

Kuraklığa da bağlı olarak dane bazında ürün miktarının geçmiş yıllara göre düştüğünü söyleyen Coşkun, “Kuraklık her üründe olduğu gibi zeytini de etkiledi. O dönem ilçede taşkına yol açan yağışlar yine de %60’a yakın bir katkı sağladı diyebiliriz. Zeytinde eski yıllardaki var yılı-yok yılı gibi ayrımlar artık çok da geçerli değil. Ödemiş’e bakacak olursak ürünün bol olduğu yer de var, az olduğu yer de var. Var yılı-yok yılı durumunu değiştiren faktörlerden biri İlçe Tarım Müdürlüklerinin son 7-8 yılda dağıttığı zeytin fidanları oldu. Fidanlar meyve vermeye başladıkça bölgemizde oranlar değişti.

Bu yıl da dane bazında verim düşük olsa da danelerden elde edilen yağ oranı geçmiş yıllarla üç aşağı, beş yukarı aynı. Ödemiş’in birçok yerinde 3 ila 5 kilo meyveden 1 litre yağ elde edilebiliyor. Yağ kalitemiz güzel. Ödemiş’in bazı yerinden gelen ürün tespih tanesi kadarken bazı yerinden standart ürün geliyor. Sekiköy civarında 3,5 kilodan 1 litre yağ alırken Demircili ve civarından 4-6 kilodan 1 litre yağ alabiliyorsunuz. Toprak yapısı, iklim yapısı da yağ verimi konusunda etkili” dedi.

“PİYASA İSTEKLİ DEĞİL”

Coşkun alım-satım piyasasının ise durgun olduğunu ifade ederek, “Geçen yıla göre 1 asidin altındaki yağlarda fiyat düştü. Geçen yıl litresi 12-13 liradan alınan 1 asit altındaki yağlar bu yıl 10-11 lira civarında seyrediyor. Alım-satım yavaş. Piyasa çok istekli değil. Bu durum elbette üreticimize olumsuz yansıyacaktır. İthalat ve ihracat oranlarının da etkili olduğunu söyleyebiliriz. Biz geçen yıl 1200 ton ürün sıkıp 23 ton yağ elde etmiştik. Bu yılda gerçekçi hedefler belirledik. Yine 1000 tonun altına düşmeyeceğimizi düşünüyorum. Sadece ortaklarımızın değil tüm havzanın hizmetindeyiz. Farklı ilçelerden ürün getirip sıktıran da oluyor” dedi.

“UCUZ FİYATLAR TÜKETİCİYİ YANILTMASIN”

Zeytinyağında maliyetin altındaki fiyatların tüketici açısından bir tehlike olduğuna vurgu yapan Coşkun şöyle devam etti: “Ucuz fiyat kimseyi yanıltmasın. Piyasa koşullarının 1-2 lira altında zeytinyağı alıp sağlığı riske atmak son derece tehlikeli. Katkılı, hileli yağlara yönelik operasyonlar geçen yıl da yapılıyordu, devam etmeli. Tüketicilerimiz yıllardır güvendikleri yerlerden şaşmasınlar. 25 yıldır Demircili’den gelip yağ alanlar var. Boşuna değil yılların bir damak tadı var. Biz Demircili’de kooperatifimize ait markette yarım ve bir litrelik cam şişelerde, 5-10 ve 2’şer litrelik şişelerde yöremizin kaliteli zeytinyağını satışa sunuyoruz”

Başar Uçar

 

ZEYTİNYAĞINDA PİYASA DURGUN