SÜS BİTKİLERİ ÜRETİCİLERİNE -BİRLEŞİN  ÇAĞRISI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği’nce düzenlenen süs bitkileri üretimi ve pazarlama konulu konferansta konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Ramazan Çakır, Ödemişli üreticilere Hollanda modelini örnek göstererek tüm üreticilerin tek çatı altında üretim ve pazarlama yapması gerektiğini söyledi.

Dün otogar üzerindeki nikah salonunda yapılan toplantıya Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençoğlu, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Selahattin Bağlı ile Ödemiş ve Bayındır’dan üreticiler katıldı.

Salonun tamamen dolduğu toplantıda açılış konuşmasını yapan Ödemiş Süs-Bir Başkanı Selahattin Bağlı, bu tarz toplantıların üreticilerin altyapısının güçlenmesi ve eksiklerin tespiti adına yararlı olacağına inandıklarını, eğitim ve tespit toplantılarına devam edeceklerini belirtti.

“MARKALAŞMA İÇİN DESTEĞE HAZIRIZ”

Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek de, Ödemiş ve bölgesinin süs bitkileri üretimi konusunda hem iklim, hem toprak yapısı açısından Türkiye’nin sayılı merkezlerinden olduğunu hatırlatarak, son yıllarda Yalova, Sakarya, Kocaeli, Antalya gibi illerden yatırımcıların Ödemiş’te süs bitkisi üretimine başladığını söyledi. Dölek, Ödemiş’in lokomotif sektörlerinden olan süs bitkileri konusunda markalaşma için devletin tüm kurumlarıyla desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Ağaç A.Ş’nin kurucularından Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi orman yüksek mühendisi Ramazan Çakır, önce üreticileri kürsüye çağırıp sorunları ve önerileri dinledi.

Üreticiler özellikle arazilerin ufak oluşundan yakınırken, bu konuda arazi toplulaştırması yapılabileceğini anlattılar. KDV’nin yüksekliği de üreticilerin bir diğer sorunu olarak ön plana çıkarken, üreticiler 20 yıl önceye göre Ödemiş’te sektörün büyüdüğünü ancak bir çatı altında toplanılamaması nedeniyle pastadan yeterli payı alamadıklarını vurguladılar.

“HOLLANDALI ÜRETİCİLER GİBİ TEK ÇATI ALTINDA BİRLEŞİN”

Çakır üreticileri konuşturduktan sonra sunum yaptı. Slayt gösterisi eşliğinde konuşan Çakır, Hollanda, Fransa ve İtalya’daki süs bitkileri üretiminden örnekler sundu. Hollanda’nın Konya ili büyüklüğünde bir ülke olmasına karşın süs bitkileri üretiminde en ön sırada yer aldığını kaydeden Çakır, “Buna rağmen üreticiler birleştikleri ve tek çatı altında buluştukları için dünyada lider oldular. Hollanda’da üreticiler birleşerek banka bile kurdular. Bu sektörde lider olmak istiyorsanız birleşeceksiniz. 3-4 çatı bile fazla üreticiler tek çatı altında birleşerek pazarlama yapmak zorundalar” dedi.

Fransa’daki gül üretiminden de örnekler veren Çakır, “Fransa’da üniversitelerle üreticiler işbirliği halinde. Sürekli Ar-Ge çalışmaları içerisindeler. Türkiye’de de üreticilerin üniversitelerle temasa geçmesi planlama yapması lazım. Bu sektörle ilgili bir çalıştay düzenlemek istiyoruz” dedi.

SERGİ DEĞİL FUAR VURGUSU

Ödemişli üreticilere Irak pazarına açılmalarını da tavsiye eden Çakır, Mart ayında Irak’ın Erbil kentinde düzenlenecek büyük fuara mutlaka Ödemiş Süs-Bir’in katılım göstermesi gerektiğini ve yeniden yapılanan Irak’ın büyük bir pazar olduğunu ifade etti.

Çakır şöyle devam etti: “Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi var. Her şey çok güzel ama şu sergi lafı artık kalksın. Bu sergi yerine fuar ifadesi gerekli. Ödemiş artık bu sektörde başkent diyorsak bu etkinliğe de sergi değil fuar demeliyiz. Fuarın daha geniş katılımlı olması için çalışmalıyız. Süs-Bir’e bu noktada önemli görevler düşüyor”

Başar Uçar

 

 

 

SÜS BİTKİLERİ ÜRETİCİLERİNE -BİRLEŞİN  ÇAĞRISI