ORMAN YANGINLARINDA 2016 YAZ BİLANÇOSU AĞIR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ödemiş Orman İşletme Şefliği 2016 yaz dönemi yangın bilançosunu açıkladı. Ödemiş Orman Bölge Şefliği sorumluluk sahasının üçte ikisini tarımsal arazilerin oluşturduğunu belirten Orman İşletme Şefi Mevlüt Polat, yangınların en önemli sebebinin insan hatası olduğunu ifade etti.

Orman yangınlarının en yüksek olduğu dönemin Haziran ayından başlayarak Ekim sonuna dek sürdüğünü belirten Mevlüt Polat, sıcak bir bölge olması dolayısıyla Küçük Menderes Havzasının gerçekte yıl boyunca yangın tehdidi yaşadığını söyledi.

 

4 AYDA 6 YANGIN

Yangınların yeri, miktarı ve kamuya maliyeti konularında da bilgiler paylaşan Ödemiş Orman İşletme Şefi Mevlüt Polat, Haziran ayından Eylül sonuna dek 6 yangına müdahale ettiklerini bildirdi.

İlk yangının 7 Haziran günü Tire sınırındaki Derebaşı’nda çıktığını söyleyerek, 1 hektar tarım arazisinin yandığını belirtti. Yangının sebebi ihmal ve dikkatsizlik olarak tespit edildi. Yangına müdahalenin kamuya maliyeti ise 600 TL.

Kayıtlarda yer alan ikinci yangın ise Ovacık Köyü. 15 Temmuz günü çıkan yangında 1 hektar tarım arazisi kül oldu. Sigara izmaritinden çıkan yangına müdahalenin maliyeti 31 bin TL olarak kaydedilmiş. Yangına 2 helikopter, 11 arozöz ve 3 su ikmal aracıyla müdahale gerçekleştirilmiş.

24 Temmuz günü Birgi’de meydana gelen orman yangınında 3 dönüm makilik alanın yandığını belirten Polat, yangının oluş sebebinin ihmal ve dikkatsizlik olduğunu ifade ederek maliyetinin 8 bin TL olarak kaydedildiğini söyledi.

Kaymakçı yakınlarındaki Uzundere köyünde 1 Ağustos günü çıkan yangında 1 dönüm tarım arazisi yanarken müdahalenin 11 bin TL olduğunu belirtti. Yangının çıkış sebebinin yine insan kaynaklı, yani ihmal ve dikkatsizlik olduğunu ifade etti.

 

SADECE 1 YANGIN DOĞAL SEBEPLERDEN

2 Ağustos günü Işıkköy’de çıkan yangına ise 4 arozöz, 2 su ikmal aracı ile müdahale edildiğini belirten Mevlüt Polat, maliyetin 2 bin TL olarak gerçekleştiğini ve 2 dönüm tarım arazisinin yangında kül olduğunu, ihmal ve dikkatsizliğin bu sonucu doğurduğunu bildirdi.

20 Eylül günü yıldırım düşmesi sonucu çıkan Işıkköy yangınına bölge şefliğinin 9 arozöz, 3 su ikmal aracı, 2 dozer, 2 treyler, 1 helikopter ve 1 uçakla müdahale ettiğini, yangında 0,3 hektar orman arazisinin küle döndüğünü belirten Polat, müdahale maliyetinin 16,500 TL olarak tespit edildiğini söyledi.

 

“MÜDAHALE, SÖNDÜRME İŞLEMİ APAYRI BİR MALİYET”

Maliyet konusunu özellikle belirtmek istediğini söyleyen Mevlüt Polat açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yangınların en büyük sebebi insan faktörü, yani insan hatası. Küçücük bir ihmal ve dikkatsizliğin nelere mal olduğunu göstermek istedim. Kül olan arazinin yıllar içindeki kaybının yanı sıra bu yangınlara müdahale, söndürme işlemi apayrı bir bütçe ve maliyet gerektiriyor. Bu hesaplamaları sorumlulara sorumluluklarını hatırlatmak, göstermek ve önlenebilir durumları fark ettirmek adına da yapıyoruz. Cezai işlem yapılacaksa bu maliyetler de belirleyici bir faktör olarak kullanılabiliyor.”

Orman yangınlarında tehlikenin insanın doğaya adımını atar atmaz başladığını belirten Mevlüt Polat, tüm vatandaşları duyarlı ve dikkatli olmaya, ormana ve arazisine sahip çıkmaya çağırdı.

Gülten Kır

 

ORMAN YANGINLARINDA 2016 YAZ BİLANÇOSU AĞIR