ÖDEMİŞTE ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARA: “HER ANTİBİYOTİK, HER HASTAYA İYİ GELMEZ”

18 Kasım Avrupa antibiyotik farkındalık günü dolaysıyla Ödemiş Devlet Hastanesi’nde stant açıldı. Stant aracılığı ile vatandaşlara antibiyotik farkındalığı ile ilgili bilgiler verildi. Broşürler dağıtıldı.

Ödemiş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Zerrin Kara günün anlamına ilişkin bilgiler verdi. Kara yaptığı açıklamada; “Antibiyotikler, sağlık alanında en önemli tedavi edici ajanlardan biridir. Ancak tüm dünyada yaygın olarak kullanılan antibiyotiklerin etkinliklerinin giderek azaldığı ve hatta kaybolduğu gözlenmeye başlanmıştır. Bu sorun ile mücadele etmek için Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrol Merkezi (ECDC) Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle birlikte, 18 Kasım’ı yıllık “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan etmiştir. Bugünün amacı antibiyotiklerin gelecekte de güvenle kullanılabilmesi için tüm sağlık çalışanları ve toplum üzerinde akılcı antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık yaratmaktır.

Antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan en önemli yanlışlık, grip nezle gibi viral rahatsızlıkların, antibiyotik kullanımı ile tedavi edilmeye çalışılmasıdır. Ancak antibiyotikler yalnızca bakteriler üzerinde etkili olabilmektedir. Antibiyotiklerin, viralenfeksiyonları yok etme, tedavi süresini kısaltma ya da yayılmasını durdurma gibi bir işlevi yoktur.

 

“ANTİBİYOTİKLER ATEŞ DÜŞÜRMEZ, AĞRI KESMEZ”

Antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı kesmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Ayrıca yanlış antibiyotik kullanımı bakterilerin antibiyotik tedavisine direnç kazanmasına yol açar. Bu durumda antibiyotik, gerçekten gerekli olduğunda hastalıkları tedavi edemez hale gelir. Diğer yandan yanlış antibiyotik kullanımı, tedavi sürecini uzatır ya da yan etkisi çok fazla yeni ilaçların kullanımını gerektirir. Antibiyotiklere direnç kazanan bakteriler sadece yayılmaz, dirençten sorumlu genetik yapılarını diğer bakterilere de geçirip bugünü olduğu kadar gelecekte antibiyotik ilaç kullanımını da tehdit eder. Bundan en çok da cerrahi hastaları, organ nakli yapılanlar, kemoterapi gören hastalar, yoğun bakım hastaları ve prematüre bebekler gibi hastalar etkilenmektedir” diye konuştu.

 

“ANTİBİYOTİKLERİN YÜZDE 44’Ü ÇÖPE ATILMAKTADIR”

Dr. Zerrin Kara şöyle devam etti: “Türkiye’de antibiyotikler en çok israf edilen ilaç grubudur. Antibiyotiklerin yüzde 44’ü çöpe atılmaktadır. Antibiyotiklerin bu şekilde yanlış kullanımı hem sağlığa hem de ekonomiye zarar vermektedir. Akılcı ilaç kullanımının ana ilkesi, ilacın bir uzman tarafından verilmesi doktor ve bir uzmanın bilgi ve danışmanlığında eczacı temini ve kullanımıdır. İlacın önerildiği biçimde ve önerilen doz ve zamanda kullanımı kullanıcıların en önemli sorumluluğudur.”

Kerem Karamanlıoğlu

 

 

 

 

 

ÖDEMİŞTE ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ