KESTANEDE HASAT SEZONU AÇILIYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“DÜNYANIN EN İYİ KESTANESİ ÖDEMİŞ’TE YETİŞİYOR”

Yılın her dönemi tarımsal üretimiyle öne çıkan Ödemiş’in Bıçakçı Mahallesi’nde 2016’nın ilk kestane hasadı başlıyor.

Kestane üretimi ile bölgenin lideri olan Bıçakçı’da kestane hasadı önümüzdeki günlerde başlayacak. Geçen yıla göre kestanede verimin daha yüksek olduğunu belirten bölge üreticileri kestane sezonunun hareketli geçeceğini belirtti.

Önceki yıllarda bölgede 3 bin ton kestane üretiminin gerçekleştiğini, bu yıl ise tahmini rakamların 5 bin tona dayanacağını belirten üreticiler, fiyatların yüz güldürücü olmasını diledi.

Kestane üretimine devlet tarafından daha çok sahip çıkılmasını isteyen üreticiler, kestane üreticisinin üretiminden asla vazgeçmemesi gerektiğini ifade ederek, dünyanın en iyi kestanesinin Ödemiş’te yetiştiğini söylediler.

 

“EN KALİTELİ KESTANE BIÇAKÇI’DA”

Bıçakçılı üreticilerden Kadir Sezgin konu ile ilgili olarak şunları ifade etti:

“Bıçakçı’da barbunya sezonu artık sona erdi. Bir hafta boşluktan sonra kestane sezonumuzu açıyoruz. Bölgemizde Bozdağlar’dan, Aydın dağlarına kadar kestane üretimi yapılıyor. Ancak bölgenin içerisinde en kaliteli, en çok üretim yapan Bıçakçı’dır. Bıçakçı’da bu yıl kestanede kalite çok iyi durumda, aynı zamanda verim de yüksek. Kış aylarında yağmurların yağması, geçtiğimiz günlerde de yağan yağmurlar kestanede gelişimi olumlu yönde etkiledi.”

 

“5 BİN TON KESTANE BEKLENİYOR”

“Köyümüz geçen yıllarda 3 bin ton kestane üretimi yaptı. Bu yıl ürün güzel, verim yüksek, tahminimize göre köyümüzden 5 bin ton kestane hasadı yapacağız.”

 

“YÜZDE 60 YURT DIŞINA GİDİYOR”

Kestanede ihracatın önemini vurgulayan Kadir Sezgin, “Bıçakçı kestanesinin yüzde 60’ı yurt dışına, özellikle Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Avrupa ülkelerinin arasında da en çok İtalya Bıçakçı kestanesini talep ediyor. Bu sezon da kestanemizin toptan taban fiyatının 10 liradan aşağıya düşmemesini talep ediyoruz. Avrupa da bizim kestanemizi talep ediyor.”

 

“DAHA SİSTEMLİ YAPMALIYIZ”

Rekabet ortamında daha güçlü olunmasını savunan üretici Sezgin, “Türkiye kestane üretiminde Çin başta olmak üzere yurt dışı ile rekabet edemiyor. Ancak bu ara döviz kurundan dolayı rekabet şansı oluştu. Devletimizin kestane üretimini sahada daha çok desteklemesi ve daha fazla teşvik etmesi gerekiyor. Biz üreticiler kendi imkânlarımız ile kuruyan ağacın yerine hemen yeni ağaç dikimi yapıyoruz. Ancak bu işi sistemli bir şekilde devletin yetkili organlarının da yapması gerekiyor. Bu nedenlerden dolayı üretici üretiminden vazgeçmemeli düşüncesindeyim. Kestane üreticisi asla üretimden vazgeçmemelidir.”

 

“AVRUPA DAHA ORGANİZE”

“Avrupa bu işi daha organize halde gerçekleştiriyor. Sahada daha çok, ağaçların sorunlarını tespit ederek masaya yatırıyor. Bizim de imkânlarımız var, sahada ağacımız var, çalışkan üreticimiz var. Devletimizin çok büyük imkânları da var. Onun içindir ki bu işin daha da çok sahiplenmesi hepimizin faydasına olacaktır.”

 

“DAHA ÇOK MÜCADELE ETMELİYİZ”

Sezgin, “Kestane ağaçlarında mürekkep ve mantar hastalığı denilen hastalıklar var. Bu hastalılar ağaçları kurutuyor. Ne ülkemiz ne de Avrupa ülkeleri bu işi tam anlamıyla çözebilmiş değil. Fakat Avrupa bu işi çözebilmek ve ağaçları en iyi şekilde koruyabilmek için daha çok mücadele içinde. Biz de hastalığa karşı mücadelemizi daha da çok artırmalıyız. Kestane üç kat kabuğa sahip bir meyve, ağaçta dikenli kabuğun içerisinde kendisini büyütüyor. Avrupa, kestaneyi ağaçtan silkiyor hemen soyuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Bizde bu yöntemin yanı sıra Ata’dan kalma gelenek de günümüzde hala uygulanıyor.”

 

“ORGANİK BEKLETEBİLİYORUZ”

Kestaneyi organik bekletebildiklerini söyleyen Kadir Sezgi, “Kestane ağaçtan düşürüldükten sonra dikenli kabukları ile kestane dökeği dediğimiz dökeklerde otlarla örtüp organik bir şekilde muhafaza edebiliyoruz. Bu sistem ile kestane, kabuğunun içinde daha sağlıklı ve daha kaliteli, aromasından ödün vermeden Ocak ayı sonuna kadar durabiliyor. Biz buna organik bekletme diyoruz.” 

 

“BIÇAKÇI’NIN YANINDA BİN KİŞİ DAHA EKMEĞİNİ KAZANIYOR”

Bir başka üretici Ersin Erdinç ise Bıçakçı halkının daha çok kestaneden geçimini sağladığını kaydetti.

Erdinç şunları ifade etti: “Bıçakçı halkı kestaneden geçimini sağlıyor. Tüm aileler sezonda çoluk çocuk kestane işi yapıyor. Dahası sezon boyu dışarıdan bin kişi sırıkçı, makineci, silkici, toplamacı, işçiler geliyor, Bıçakçı’da çalışıyor, evine ekmek götürüyor.”

 

“DAHA BİLİNÇLİ ÜRETİM YAPMAK İSTİYORUZ”

“Biz Bıçakçılı kestane ürecileri olarak kestane üretimini daha bilinçli, daha kaliteli, geçen yıllara oranla daha da çok üretim yapmak istiyoruz. Bunun için de çaba sarf ediyoruz. Bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğü, Belediye ya da Ziraat Odası gibi makamlardan sezon başlarken, sezon içinde bölgemize ziraat mühendisleri göndermelerini ve bize yol göstermelerini, hatalarımızı düzeltmelerini istiyoruz.

 

“KANTAR İSTİYORUZ”

Ayrıca her yıl gerek barbunya hasadında gerekse kestane hasadı döneminde bir kantar ihtiyacımız var. Ovacık yaylamıza yetkili büyüklerimizden bir kantar talep ediyoruz.”

Kerem Karamanlıoğlu

KESTANEDE HASAT SEZONU AÇILIYOR