• Haberler
  • BÖLGEDEKİ KEÇE VE İPEK ÜRETİMİNE ÜNİVERSİTE GÖZÜ

BÖLGEDEKİ KEÇE VE İPEK ÜRETİMİNE ÜNİVERSİTE GÖZÜ

Kerem Karamanlıoğlu – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü,...

Kerem Karamanlıoğlu – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü, uluslararası bir proje için Almanya ve Özbekistan’dan gelen gruplarla Ödemiş’e geldi.

“Tekstili nasıl geliştirebiliriz” ve “Sürdürülebilir tekstil” gibi konuları ele alan üniversite grubu Tire ve Ödemiş ilçeleri ile Selçuk’un Şirince köyünü pilot bölge seçerek keçe ve ipek konuları üzerinde incelemeler yapmaya başladı.

Keçe konusunu Tire’de, ipek konusunu ise Ödemiş’te Ödemiş İpek fabrikasında inceleme yapan ekip önümüzdeki günlerde üniversite öğrencileri ile yeniden gelerek incelemelerini sürdürecekler.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Can konu ile ilgili olarak şunları ifade etti: “Burada bulunuş amacımız bizim bir çalışmamız var. Tekstilde sürdürülebilir tekstil uygulamaları adı altında. Bu çerçevede burada bulunuyoruz. Pilot bölge araştırması yaptık bu araştırmaların sonucunda bölgede Tire, Şirince ve Ödemiş’i ele aldık. Bu bölge sınırları içerisinde araştırmalara başladık.

Bizim buradaki amacımız geleneksel tekniklerin yine geleneksel tekniklerle ve malzemelerin yanında nasıl geliştirebiliriz bu gündelik hayat içerisinde. Yeni bir takım teknikler yâda yeni bir takım malzemeler ile nasıl geliştirebiliriz. Bunun üzerinde araştırmalara başladık. Adı üzerinde sürdürülebilir tekstil uygulamaları. Keçe ve ipek konuları üzerindeyiz. Ağırlıklı olarak keçe üzerinde çalışıyoruz.

Bu bağlamda da Tire’deki atölyeleri gezdik incelemelerde bulunduk. Ödemiş Belediyesi de bize destek oldu. Ödemiş’teki atölyeleri ziyaret ediyoruz. Müzeyi ziyaret ettik yaptıklarımızı belgelemeye çalışıyoruz. Bunun yanında keçenin diğer malzemelerle özellikle ipek ile kullanımını araştırıyoruz.

Hepsini toparlayıp buluşturduktan sonra projenin ikinci ayağına gerçekleştireceğiz. Bu sefer öğrencilerle birlikte geleceğiz. Öğrencilerle birlikte yeni ürünleri nasıl geliştirebiliriz bölgeye bu anlamda nasıl katkı sunarız böyle bir çalışmamız var.”

Türk, Alman, Özbekistan grubu Ödemiş İpek fabrikasında da uzun süre, ipek böceği, koza, ipek, ipekten yapılan tekstil ürünleri ve fabrikanın üretim bölümünde incelemeler yaptılar.

Ödemiş İpek Fabrikası işletme sahipleri Hasan Bayındır, Halil Bayındır ziyaretçilere üretim hakkında geniş bilgiler verdiler.

Bakmadan Geçme